Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?

Stránky: 1, 2   

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.72.7 (?)
9.2.2009 12:03, počet návštěv: 24633
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Přečetl jsem diskuzi Destilační přístroj a vidím, že zapojují i opravdoví odborníci.

Rád bych se zeptal zda má nějaký vliv na chuť slivovice její dlouhodobé uskladnění v skleněných lahvích. Například u Whisky se píše,  že má vliv pouze doba uskladnění v dubovách sudech, kdy whisky  může dýchat (částečně se také odpařit), jakmile se stočí do lahví, již se s ní nic pozitivního neděje, proces zrání je ukončen. Víno naproti tomu je schopno zrát i v lahvích.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.168.167 (?)
10.2.2009 8:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zrání vína a pálenky nelze srovnávat, i když v obou případech můžeme najít společné faktory - např. vliv vzduchu, oxidace.

U pálenky ve skle dochází při zrání především k rozpadu a vzájemným reakcím látek obsažených v pálence, to vše ještě umocňuje přítomný kyslík (láhve by neměly být úplně plné). Kdysi jsem četl studii, která se snažila zmapovat složení slivovice. Výsledkem bylo konstatování, že se jedná o desítky (možná stovky) více či méně stabilních látek, z nichž mnohé dosud nejsou ani pojmenované a jejich vliv na organismus je neznámý...

Připojit reakci
      

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


Radouš (245) - xxx.xxx.130.20 (?)
10.2.2009 9:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že je třeba to vzít jinak. V zásadě jde o budoucnost, jak pravil jeden můj kamarád. Když se mu narodila dcera, zakopal na zahradě demižon slivovice s tím, že ji vykope, až se bude vdávat. Když se pak skutečně vdávala, hledal a kopal, leč marně. Orientační body se změnily, nakonec však padla vina na tchána, který se sice svatby nedožil ale podle podezření hraničícího s jistotou demižon tajně vykopal a vypil. Zprávu o tom, zda slivovice dozrála však nenechal. Je třeba zahájit výzkum, zda slivovice dozraje k nám, nebo my k ní. Tvrdí se, že většina doživšíchse vysokého věku si dávala po ránu štamprdlu. Já jsem skeptik a tvrdím, že všechny výzkumy mají takové výsledky, jaké byly zaplaceny. Ovšem amatérský výzkum, to je něco zcela jiného.

Připojit reakci
         

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.124.100 (?)
15.10.2010 13:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc hezky napsáno :)

Připojit reakci
   

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


Chemický Alí (1183) - xxx.xxx.7.210 (?)
10.2.2009 9:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprosto minimálně, a z hlediska kvality zanedbatelně. Slivovici byste mnusel nechat zrát v sudu.

Připojit reakci
      

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.168.167 (?)
10.2.2009 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

TO: Chemický Alí

Minulý týden jsem vytáhl ze sklepa hruškovici2003 (litrovka s plech. uzávěrem) a porovnával jsem ji s ročníkem2007 a 2008. Rozdíly v chuti rozpoznatelné, ročník 2003 si pochvalovala i manželka, která slivovici normálně nepije.

Připojit reakci
         

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


Jiříček (424) - xxx.xxx.211.38 (?)
10.2.2009 14:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Daleko větší vliv nežli uplynulý čas má na slivovici a další domácí pálenky, otevření lahve odlití takového množství, aby se zvětšila plocha na průměr lahve a ponechání času na (vydýchání),ne spotřebitele, ale pálenky, stačí do druhého dne, rozdíly v chuti hmatatelné, no a pak už je to jaksi jedno...

Připojit reakci
            

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.85.82 (?)
16.6.2009 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem sháněl info o tom, jak si vypálit švestky v domácích podmínkách, dostal jsem se až ke stati nějakého chemika. Ten tvrdil, že ke konci pálení se už do slivky přes veškerou snahu dostávají nežádoucí potvorym které zhoršují chuť čerstvé slivovice. Paradoxně se však delším skladováním rozkládají na žádoucí vonné potvůrky, které stárnoucí slivku obohacují.

Nebudu tu šermovat benzpyreny a butyl-alkoholy protože si už ty chemikálie nepamatuju ale věřil bych tomu.

Připojit reakci
               

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.12.2010 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A to Vám řekl kdo, že se dokap ve slivovici časem změní ve voňavé složky?  Slivovice je bohužel destilát, který je nejvíce ohrožen dokapovými složkami a málokterá palírna si s tím ví rady a teď mám na mysli zvláště ty, které jedou na epruvetu, tedy měření koncentrace lihu s cílem ukončení destilace. Všichni víme, jak jde život, čím nižší koncentrace lihu v epruvetě, tím vyšší riziko, že se to nedá pít, ale zákazník zaplatí víc za vyšší objem, protože se platí za objem vydestilovaného materiálu, nechci říci pálenky, ono to často není k pití, že. Dnes je již zrealizovaná jiná technologie, která epruvetu a tedy měření koncentrace lihu nepotřebuje, dokonce nepotřebuje ani deflegmátor, ale ten o kvalitě výsedného destilátu nerozhoduje. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.12.2010 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k těm benzpyrenum. To je skutečně sloučenina , která je podobně jako ethylkartbamat podezřelá jako prekursor rakoviny, ale benzpyren, tedy molekula, která je tvořena antracenem s anelárně připojeným naftalenem se v destilátech věru nevyskytuje, nicméně je detekovatelná analytickou technikou, např HPLC a v polévce z uzeného masa se prokazatelně vyskytuje. Taky ji mám rád, ale můj otec byl chemik a matka vývar z uzeného masa musela vylévat, asi věděl svý. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z vína1022.1.20201442
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116034
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202393
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038912
Kompotovice714.1.20208560
Vodka514.1.20201128
Destilace - základní dotazy506.1.202022433
Kvas bez lihu44.1.20201133
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191092
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192949
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940493
Slad - pálení2119.12.201924289
Ředění slivovice10916.12.2019251830
Pálenka z kdoulí222.12.201924666
Dřevo do destilátu462.12.201935139
Škrábavost pálenky5125.11.201971468
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019143924
Domácí pálenice1923.11.201913696
Tis cerveny323.11.2019858
destilační přístroj105523.11.20191482093
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912502
Zakalená část pálenky1311.11.20192751
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934024
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925118
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930862
Pečetní vosk114.11.20192464
Palenka z datli?103.11.20197769
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915315
Vaření hroznového vina21.11.2019712
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191071
Pálenka z dýně6030.10.201961192
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920747
Míchat lutr při 2D?528.10.20191863
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922271
Zakalená slivovice17222.10.2019243567
Koupě Palírny 1614.10.20195330
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920312
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191820
Test na metanol832.10.201999840
Kvas trnky630.9.20191608
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů