Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?

Stránky: 1, 2   

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.72.7 (?)
9.2.2009 12:03, počet návštěv: 22534
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Přečetl jsem diskuzi Destilační přístroj a vidím, že zapojují i opravdoví odborníci.

Rád bych se zeptal zda má nějaký vliv na chuť slivovice její dlouhodobé uskladnění v skleněných lahvích. Například u Whisky se píše,  že má vliv pouze doba uskladnění v dubovách sudech, kdy whisky  může dýchat (částečně se také odpařit), jakmile se stočí do lahví, již se s ní nic pozitivního neděje, proces zrání je ukončen. Víno naproti tomu je schopno zrát i v lahvích.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.168.167 (?)
10.2.2009 8:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zrání vína a pálenky nelze srovnávat, i když v obou případech můžeme najít společné faktory - např. vliv vzduchu, oxidace.

U pálenky ve skle dochází při zrání především k rozpadu a vzájemným reakcím látek obsažených v pálence, to vše ještě umocňuje přítomný kyslík (láhve by neměly být úplně plné). Kdysi jsem četl studii, která se snažila zmapovat složení slivovice. Výsledkem bylo konstatování, že se jedná o desítky (možná stovky) více či méně stabilních látek, z nichž mnohé dosud nejsou ani pojmenované a jejich vliv na organismus je neznámý...

Připojit reakci
      

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


Radouš (245) - xxx.xxx.130.20 (?)
10.2.2009 9:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že je třeba to vzít jinak. V zásadě jde o budoucnost, jak pravil jeden můj kamarád. Když se mu narodila dcera, zakopal na zahradě demižon slivovice s tím, že ji vykope, až se bude vdávat. Když se pak skutečně vdávala, hledal a kopal, leč marně. Orientační body se změnily, nakonec však padla vina na tchána, který se sice svatby nedožil ale podle podezření hraničícího s jistotou demižon tajně vykopal a vypil. Zprávu o tom, zda slivovice dozrála však nenechal. Je třeba zahájit výzkum, zda slivovice dozraje k nám, nebo my k ní. Tvrdí se, že většina doživšíchse vysokého věku si dávala po ránu štamprdlu. Já jsem skeptik a tvrdím, že všechny výzkumy mají takové výsledky, jaké byly zaplaceny. Ovšem amatérský výzkum, to je něco zcela jiného.

Připojit reakci
         

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.124.100 (?)
15.10.2010 13:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc hezky napsáno :)

Připojit reakci
   

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


Chemický Alí (1183) - xxx.xxx.7.210 (?)
10.2.2009 9:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprosto minimálně, a z hlediska kvality zanedbatelně. Slivovici byste mnusel nechat zrát v sudu.

Připojit reakci
      

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.168.167 (?)
10.2.2009 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

TO: Chemický Alí

Minulý týden jsem vytáhl ze sklepa hruškovici2003 (litrovka s plech. uzávěrem) a porovnával jsem ji s ročníkem2007 a 2008. Rozdíly v chuti rozpoznatelné, ročník 2003 si pochvalovala i manželka, která slivovici normálně nepije.

Připojit reakci
         

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


Jiříček (424) - xxx.xxx.211.38 (?)
10.2.2009 14:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Daleko větší vliv nežli uplynulý čas má na slivovici a další domácí pálenky, otevření lahve odlití takového množství, aby se zvětšila plocha na průměr lahve a ponechání času na (vydýchání),ne spotřebitele, ale pálenky, stačí do druhého dne, rozdíly v chuti hmatatelné, no a pak už je to jaksi jedno...

Připojit reakci
            

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.85.82 (?)
16.6.2009 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem sháněl info o tom, jak si vypálit švestky v domácích podmínkách, dostal jsem se až ke stati nějakého chemika. Ten tvrdil, že ke konci pálení se už do slivky přes veškerou snahu dostávají nežádoucí potvorym které zhoršují chuť čerstvé slivovice. Paradoxně se však delším skladováním rozkládají na žádoucí vonné potvůrky, které stárnoucí slivku obohacují.

Nebudu tu šermovat benzpyreny a butyl-alkoholy protože si už ty chemikálie nepamatuju ale věřil bych tomu.

Připojit reakci
               

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.12.2010 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A to Vám řekl kdo, že se dokap ve slivovici časem změní ve voňavé složky?  Slivovice je bohužel destilát, který je nejvíce ohrožen dokapovými složkami a málokterá palírna si s tím ví rady a teď mám na mysli zvláště ty, které jedou na epruvetu, tedy měření koncentrace lihu s cílem ukončení destilace. Všichni víme, jak jde život, čím nižší koncentrace lihu v epruvetě, tím vyšší riziko, že se to nedá pít, ale zákazník zaplatí víc za vyšší objem, protože se platí za objem vydestilovaného materiálu, nechci říci pálenky, ono to často není k pití, že. Dnes je již zrealizovaná jiná technologie, která epruvetu a tedy měření koncentrace lihu nepotřebuje, dokonce nepotřebuje ani deflegmátor, ale ten o kvalitě výsedného destilátu nerozhoduje. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.12.2010 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k těm benzpyrenum. To je skutečně sloučenina , která je podobně jako ethylkartbamat podezřelá jako prekursor rakoviny, ale benzpyren, tedy molekula, která je tvořena antracenem s anelárně připojeným naftalenem se v destilátech věru nevyskytuje, nicméně je detekovatelná analytickou technikou, např HPLC a v polévce z uzeného masa se prokazatelně vyskytuje. Taky ji mám rád, ale můj otec byl chemik a matka vývar z uzeného masa musela vylévat, asi věděl svý. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dřevo do destilátu4415.10.201930050
Koupě Palírny 1614.10.20192821
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918038
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.2019818
Test na metanol832.10.201994175
Kvas trnky630.9.2019744
Šípkovica ako ma to2326.9.201938975
Vzdálenost trubky od kotla626.9.2019773
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191706
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193298
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201922535
Novy kvas nekvasi712.9.20191353
Výtěžnost a cena1012.9.20191669
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191140
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019138192
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910328
Destilační přístroj193.9.20193384
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201935565
Míchat lutr při 2D?329.8.2019782
Pečetní vosk1027.8.20191260
Da se to este?927.8.20191231
borovička827.8.201921535
Kvas broskve226.8.2019979
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191881
Olej v destilatu222.8.2019588
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191648
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201918273
Aroma meruňkovica813.8.20191714
Pálení ovocných vín1912.8.201911780
Melounovice610.8.20191062
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201931125
destilační přístroj10529.8.20191451833
Refraktometr na měření kvasu233.8.201912509
Trubka ke chladiči21.8.2019780
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193654
Cudny proces palenia430.7.20191030
Meruňkový kvas 4627.7.201946837
Ražná - ražovica1526.7.201944644
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191603
Ananasový kvas318.7.20191668
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Tvrdá kůže na bůčku15.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku14.10.2019
Rajčata - recepty7.10.2019
Jakou keramickou pánev?2.10.2019
Kaiserova elektrická udírna30.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů