Cider - výroba



Stránky: 1,  2,  3   
Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 215.208 (?) 
10.1.2009 20:57, zobrazeno: 64549x

V očekávání letošní slušné úrody jablek se raději už v přestihu zajímám o jejich využití. Samozřejmě mošt, ale chtělo by to i něco jiného. nedávno jsem ochutnal z Anglie dovezený cider a bylo to výborné. Ano, já vím, je to zkvašený jablečný mošt, ale při jaké teplotě proběhla fermentace?  Jak cukernatý by měl být mošt? Přidávají se kvasinky a jaké? Jak skladovat, přesněji možná "ležákovat", a při jaké teplotě? Budu vděčný za každou informaci. Umím si uvařit pivo i připravit kvas na destilát, oboje snad pitelné, takže cider by také mohl vyjít.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 11.1.2009 9:32

Když jsme byli s manželkou v Anglii na farmě, tak tam sbírali jablka určené přímo a pouze na Cider. Byla to zvláštní odrůda - jablko bylo obrovitánské, zelené, tvrdé jak kámen a naprosto bez chuti (odhaduji hmotnost plodu tak na 70 deka). 
To je vše, co vím o Cideru.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 11.1.2009 11:02

Už jsem to tu jednou psal. Kdysi jsem zapomněl kastl s petflaškami čerstvě vylisovaného posledního moštu v zahradní boudě a přišel na něj až v únoru. Petky byly přetlakem tvrdé, trochu stříkaly při otvírání. Chuť však nad očekávání. Od té doby to dělám cíleně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 215.208 (?), 11.1.2009 11:35

Takže nezakvašovat, stačí nechat napospas divokým kvasinkám?  A co další skladování, několik desítek litrů cideru na posezení nevypiju. Stačí ponechat na chladném místě a postupně konzumovat? Originál se nechává zrát v dubových sudech, které samozřejmě nevlastním, plastová nádoba s dubovou dýhou by možná udělala stejnou službu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 11.1.2009 14:33

Nevím, jak chutná originál cider, nikdy jsem jej nepil. Ten můj chutná jako hodně šumivý mošt - alkohol tam možná nějaký je, ale na opití to není. Láhve otvírám opatrně v dřezu, ostatní uskladněné někde v chladnu mimo příbytek (co kdyby nějaká pukla...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 215.208 (?), 11.1.2009 14:42

Originál má klidně 5-7% a je docela čirý. Takže musí být pořádně prokvašený a potom ležákovaný v chladu a tmě, aby se vyčeřil a byl pěkně šumivý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 64.231 (?), 11.1.2009 16:42

Když děláte "sajdr" v zimě, ve vzduchu je míň zárodků kvasinek a trochu déle trvá, než začne samovolně kvasit. Já jsem ho dělal tento týden. Dosypal jsem cukr do 21% (z původních 11), přidal půl deci starého chladného burčáku a začalo mi to v teple během 2 hodin kvasit. Za dva dny jsem lahev dal do chladna dojet. Můj kolega je Brit a říká, že je to zhruba stejné jako ten anglický.

Když rozkvašuju zmražený mošt samovolně až v březnu, tak i ten hroznový se rozjede v teple u kamen až za 5 dní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 119.31 (?), 25.1.2009 20:35

fermentace u "cideru" probiha pri nizkych teplotach od 4 do 16. je to mu tak pro zachovani jemnejsi chuti. nevim jak dlouho to probiha ale pred koncem fermentace (stale tam musi byt nejaky cukr) se musi pretahnout (ne precedit) do novych nadob aby kal zustal v tech predchozich. muze se znovu pridat cukr ale pozor! pri druhem plneni se snazte aby v lahvich zustalo co nejmene vzduchu. naplnit az po okraj a uzavrit. pri teto fazi vzniknou bublinky oxidu a cider bude pak "bublinkovy". pokud cider zustava kalny precedit znovu. fermentace probiha tri mesice ale nekdy i 2-3roky. zalezi jak kvalitni ho chcete mit. pro vyrobu se daji pouzit i normalni jablka ale vetsinou se pouziva kombinace normalnich a cider jablek (jiz zmineno v predchozim prispevku). pouzitelne je i jakekoliv jine ovoce. osobne mam radeji hruskove cidery. sila cideru je zavisla na fermentaci avsak neni vubec neobvikle kdyz maji i kolem 8-9 procent. spravny cider trosku pripomina smes dzusu a sampanskeho. sladky az suchy taste zalezi na typu a zarucuji ze se po nem da radne opit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zoidberg - (1) - 246.86 (?), 6.9.2009 16:54

Konečně konkrétní informace. Jaderničky už dozrávají, takže se čas výroby mého oblíbeného nápoje blíží. Nechám ho vykvasit v nádobě, která mi slouží k primární fermentaci piva, má kousek ode dna kohoutek, takže to mohu bez nebezpečí stočit. Cideru zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.10 (?), 10.7.2015 12:52

Když jsem vloni naložil mošt do demižonu s trubičkou, tak mě moc nechválili, ale v zimě pak ještě pchybělo.Bylo to výborné svařené jako bílé víno s nádechm rumu, pomerančem na plátky, kousek skořice, hřebíček a 0,1l rumu na dávku asi 1 litru "doma jsme tomu říkali burčák" ikdyž to s tím nemá nic společného.Možná trocha medu neuškodí.Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika