Chystat sudy na nepříliš vhodné hrušky?



host - 111.183 (?) 
6.8.2016 23:06, zobrazeno: 4914x

Dotaz mám tento:  Jít do toho???  Hrušky pěkně odkvetly, viz obrázek, úroda bude asi dobrá. Jsou to však zelené tvrdé hrušky, co dřív shnijí, než změknou, obvykle označované jako nevhodné pro pálení.  Odrůdu neznáme. Nechat je odležet nepřichází v úvahu, šetrně je obrat je nemožné. Ten strom je obrovský, viz plot vedle něj. Takže by se musely sundat jakkoliv, s poškozením třeba počítat, druhý den rozdrtit a založit kvas. Až druhý den proto, že na toto místo to mám 200km, převoz je nutný. Tam není kde kvasit. Když to sečtu, výsledek je dosti nejistý už předem i se zvýšeným úsilím a náklady. Švestek letos máme pobídnu. Poraďte, kdo máte nějaké zkušenosti, jestli to má cenu.      Rosťa


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 89.194 (?), 7.8.2016 1:46
nazdar ja by som do toho išiel kvalita bude v pohode efektivitu musíš posúdiť sám niektoré hrušky slabo tečú 2-3 litre z metra (pálil som aj také) treba použiť enzýmy aby si to dostal do kotla ja som nepoužil čo banujem v pálenici som sa naštuchal. podstatne je aby toho bolo dostatočne množstvo pri slabom kvase môže byť malo vodky a potom je problém že ti to v pálenici nepustí. ako je to v kolóne neviem nemám skúsenosť. Fero
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 114.253 (?), 7.8.2016 8:55

Šel bych do toho, drtiti to můžete i za dva dny, do 100 l kvasu můžete přimíchat při drcení i kilo, dva cukru a kapat to bude.Já mám podobné, opadnou zelené a tvrdé a postupně v bedně dozrají, některé za den, jiné za tři, jiné shnijí. Drtil jsem je zelené a asi dva dny odleželé s přidáním cukru. Cukru se nebojte, kilem nic nezkazíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 111.183 (?), 8.8.2016 22:05

A co Vám z těch tvrďáků nateklo? Je to pitné? Voní to po hruškách? Postupně bych to mohl drtit. Otlučené dříve, neotlučené po nějakém odležení, dle stavu.  Bude toho na více sudů.   Rosťa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 8.8.2016 22:42

Nevím, já bych do toho asi nešel. Záleží, co od pálenky čekáte. Jestli cokoli, co má hodně lihu, pak proč ne. Chcete-li hruškovici, která voní po ovoci a hladce chutná, pak vězte, že z nekvalitní suroviny kvalitní destilát vyrobit nelze.Jestli navíc platíte palírně, pak zvažte, když přičtete námahu, čas a práci, jestli není lepší koupit pro sebe láhev exportní wiliamsky a k tomu bednu tuzemáků v akci z Tesca.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 132.194 (?), 8.8.2016 23:53

Pokud jsem něco v tom směru z jádrovin, hrušek, jablek, vyráběl a chtěl z toho něco kloudného získat a ne se jen zbavit přebytků, tak jsem se držel zkušeností naších předků. Jak destiláterů tak i domácích vinařů.
Tzn., zkvašovat jen mošt.
U letních a vůbec i jiných měkkých hrušek to byl dost problém. Ale šlo to.
*
Daleko lépe se lisují hrušky tvrdé konzistence. A když jsou tvrdé moc, tak se můžou nechat ve vodě nebo slabém cukerném roztoku nakvasit a lisovat až pak.
Další přicukření takto získaného moštu si už musí rozhodnout každý sám.
Ale já osobně bych do suroviny která nemá aspoň třeba 15°Bx bych bez přicukření nešel.
*
A v případě těch tvrdých a "ůdajně nevhodných" tvrdých hrušek bych zvážil i jejích zavaření.
Miluji kompoty z tvrdých hrušek a i mé okolí kterým jsem je částečně rozdával je ocenilo víc, než destiláty z jejích nepřicukřené a málo cukernaté drtě.
*
Proto jsem s takovými praktikami kdysi velmi rychle skončil. Než se trápit s nízkocukernou jádrovinnou drtí jejímž výsledkem bude jen posměch okolí, byť někdy i skrytý, tak to bych raději nechal zhnít...

Anebo takový hruškový mošt - je dobrotka. Nebo hruškový cider - ale s ním nemám zkušenosti.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.253 (?), 9.8.2016 9:06

Kupodivu nejlepší hruškovice, ale mohla to být náhoda, že za dva dny většina dozrála, dále pak musíte hrušky uhlídat-dobublají a okamžitě do palírny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika