Chování palíren při destilaci



Stránky: 1,  2,  3   
host - 202.237 (?) 
23.11.2010 20:12, zobrazeno: 36934x

Tato diskuse zde ještě nebyla, přitom se jedná o zajímavé téma. Za svůj život jsem pálil v 5 palírnách. Zde jsou mé zkušenosti.

1. Protože jsou placeni od vyrobených litrů stává se, že od začátku ženou teplotu nahoru. První pálení i na 105°C, druhý na 98-100°C, výsledkem je nekvalitní vypálení.

2. Po vypnutí přívodu destilátu při prvním pálení do naší části nádoby nechají pokračovat destilaci do části nádoby určené pro úkap a dokap. Proč, když je to na vylití? Asi se to bude znovu přepalovat. (viz 3.)

3. Po druhé destilaci je chlazení prováděno vodou např. 8°C, to zkresluje obsah alk. ve vytékajícím destilátu a dřívější ukončení destilace pro zákazníka. Následuje přepojení do nádoby pro dokap a pokračování destilace  (30 i více %) pro palírnu. Dřívější ukončení má za důsledek méně vůní a chutí, které jdou až na konec, tyto jdou následně do nádoby pro palírnu.

4. Také se mi stalo, že jsem ráno dovezl mač a měl jsem si odpoledne přijet pro výpalek. Destilát byl zbarven do modrozelena. Bylo mi vysvětleno, že jsem přivezl kyselý mač a ten se zbarvil mědí. Já si myslím, že mi dali něco, čím čistili trubky na začátku sezony. Ale jak se chcete hádat?

Přivítám Vaše zkušenosti s tím jak se nás někteří pokoušejí napálit.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 128.154 (?), 23.11.2010 20:21

Jo jsou to zloději a podvodníci, mám stejné skušenosti, proto to již dneska řeším trochu jinak...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 142.1 (?), 23.11.2010 20:32

Také jsem si nechal párkrát vypálit. Při vlastním pálení jsem nebyl, ale vždycky při přelévání destilátu do přineseného demionu začali měřit destilát od centilitrů a decilitrů a až nakonec dolili "litry".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 130.181 (?), 23.11.2010 20:34
Bohužiaľ aj na našej strane rieky Moravy je to tak. Len s nostalgiou spomíňam na staré dobré časy, keď to iné riešenie bolo tvrdo potierané. Aspoň u nás bol starý páleník, ktorý svoju robotu vedel a robil excelentne. Výsledok bola kvalita na vysokej úrovni, aj keď si samozrejme prišiel na svoje. Dnes, keď je silná konkurencia si tuším v tých oficiálnych páleniciach vedome odháňajú zákazníkov.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 23.11.2010 20:51

Sdělte jak. Kromě cejchovaných ponorných měřidel si můžete jen vybrat palírnu s poctivějším personálem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.235 (?), 23.11.2010 20:28

Vozím do pálenice zásadně až ráno, před pálením,"výskočku" skladuji a nevylévám.Vypálenou slivovici neředím.Kontroluji stav počítadla před a po vypálení.Doma si kontroluji s účtenkou množství i koncentraci..Víc asi nelze...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 106.20 (?), 24.11.2010 9:09

Pánové, když si tak pročítám Vaše příspěvky, je mi z Vás smutno. Připomínáte mi jednoho mého kamaráda, který zastává názor: "Když jdu do hospody, tak vždy s pocitem, že mě chce personál okrást". Když máte takové zkušenosti, divím se, že vůbec pálíte. Když jdeme se sousedem pálit my, jsme u pálení celou dobu. Koupíme si klobásky, uzený, okurčičky, pivko a uděláme si z toho příjemnej zážitek. pozveme i pana paliče s manželkou, pokecáme, dozvíme se spoustu zajímavostí, zkrátka super akce. Navíc s paličem osobně kontrolujeme dokap a můžeme si sami, pokud mu nedůvěřujeme, rozhodnout o odstavení. Už se zase letos těšíme a ničím se nestresujeme jako Vy. A pokud by jste o tu bezva palírnu měli zájem a třeba jste někde z okolí, tak je to palírna v Čálovicích u Sobotky.

Pálení zdar

Jirka 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.252 (?), 24.11.2010 9:57

Pálenice jsou různé.

Ty co mají hodně zákazníků kvůli dostupnosti-u velkého města, tam pálí zaměstnaci a jedou na výkon "honem honem, už čeká další zákazník".

Pak jsou vyloženě podvodné pálenice.Jedna taková je přímo zázračná... teče Vám to jako z vodovodu, jen nevíte zda opravdu teče destilát nebo denaturovaný zředěný líh z ropy s přídavkem tresti... trubky z kolony-chladiče jdou totiž do zdi a zezdi k měřidlu... A uvedený majitel pálenice má vedle lahvárenskou linku na balení lihovin prodávaného v obchodech.Šli po něm celníci, ale mazanému podnikateli nic nedokázali.

A pak je malinká skupinka pálenic, která většinou moc zákazníka "neojebává"...

Navzdory masivní kontrole celníky, zaplombování kde čeho, je dostatek možností jak "ojebat" zákazníky i celníky.

Jednou z takových je další skrytá větev z nasávací vývěvy kvasu nebo z odvodu ze zásobníku kvasu.Vše jde schovat do zdi, tak jako trubky z kolony či chladiče-ale tu je větší možnost zvědavých celníků...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 24.11.2010 11:04

Tak, jak to má zařízené pan Jirka, je to super. Když si ale uvědomím, kolik hodin běží palírna v sezóně,  vystřídá se co 2 - 4 hodiny nový zakazník,  někde běží 2 kotle současně,  musel by mít páleník a jeho žena příjemný zážitek čtvrt roku 12 hodin denně.
   Jedna věc je příjemné prostředí, druhá věc je obohacení na úkor zákazníka a státu, třetí věc je kvalita produktu - zejména sporný termín ukončení destilace. Tyto věci spolu mohou a nemusejí souviset. 
    Problém vidím v tom, že palírna je placená pouze dle množství vypáleného alkoholu. Takže zájmem páleníka není destilovat vonné látky na konci procesu. Taky raději pálí alkoholovější kvas - za stejnou dobu z něj víc nateče. Proto ochotně radí přidávat k ovoci cukr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 24.11.2010 16:52

Nezbývá, než-li souhlasit. Věřím tomu, že má pan Jirka bezva zážitek a kdo ví, jestli smí už za dva dny za volant, divil bych se, kdyby mohl. Zde se zjevně snoubí páleničářský um s jeho důvěrou v jeho scholnosti, domácké prostředí, kamarád na stejné vlně a také vědomí toho, že do toho "smím kecat" o mariáši či tarokách (paní páleničářská nemůže v tomto případě chybět) ani nemluvě. Kdo to dnes má? Dnes už málokterá palírana jede na dvoukotlový způsob výroby, který je jednoznačně lepší a hlavně lacinější, než-li jednokotlový. Proč? Protože při výrobě lutru, na Moravě lajtru, na Slovensku vodky, je možno použít velmi laciné palivo, tedy dřevo. Aparatra by měla mít účinné míchání a doporučuji destilovat do nuly obsahu alkoholu, tzv. prostou destilací, tedy z vařáku do předlohy bez kolony. Při destilaci lutru je třeba správně oddělit úkap (předky, výskočky), tedy destilovat s minimálním příkonem energie (jednoznačně plyn, el. tělíska mají značnou setrvačnost a dřevo se už vůbec nehodí), smí to jen kapat a hlavně dobře sledovat přesný teploměr (třeba digitální). Doporučuji odebírat předky do 76,5 °C. Proč když ethylalkohol má bod varu 78,3 °C? No, protože v tomto velmi úzkém rozmezí teplot, tj. od 76,5 - 78,3 °C destilují neobyčejně cenné voňavé komponenty, které se do úkapu dostat nesmí, to by ten destilát skoro nevoněl (platí hlavně pro meruňkovice a třešňovice). Chápu, že toto není pro běžného konzumenta a já jsem jedním z Vás, tak úplně nejdůležitější, důležité je to, aby se ráno jeden probudil a měl hlavu čistou! A tu mohu mít čistou jedině tehdy, a jen tehdy, pokud se do destilátu a to platí hlavně pro slivovice,  nedostane dokap. Ten se tam nedostane, ale garanci Vám mohu dát jen v pálenici v Malé Ledské u Častolovic. Používají novou technlogii výroby ovocných destilátů a majitel je Ing. chemie, ví svý. A co je, ale značnou nevýhodou jednokotlového pálení, o kterém jsem se na začátku zmínil? Především to, že zpracovávají ovocné máče s obsahem alkoholu 6 - 8%  na vysokoprocentní destilát a to se bez použití plynu neobejde vzhledem k udržení rovnováhy na koloně. Důsledkem je to, že 2/3 spotřeby plynu, kterou samozřejmě zaplatí zákazník spotřebují jen na vyhřátí předloženého máče do vařáku k varu a tudíž se ceny jejich služeb neustále zvyšují také proto, že se zvedá a to stále od 1.7. každého roku cena plynu. Jednokotlový způsob přípravy destilátů považuji za omyl a nedoporučuji čtenářům, aby si v těchto pálenicích dávali své máče zpracovávat, jejich služby se budou neustále zdražovat z pochopitelných důvodů. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika