Bylinný destilát doma, rychle a levně



host - 251.7 (?) 
30.8.2016 19:37, zobrazeno: 6156x

Prošel jsem si několikrát úspšnou 2D destilací kupovaného vína na upraveném malém destilačním přístroji (25 L) s deflegmátorem, budu pokračovat ale už teď přemýšlím nad dalším experimentem směrem k bylinnému destilátu. Uměli byste mi někdo oponovat můj postup, popř. navrhnout alternativu?

1. kvašení vody s cukrem a kyselinou citronovou (jako nejlevnější varianta) pro získání kvasu k destilaci.

2. je možno pro urychlení kvašení použít droždí aniž bych znehodnotil budoucí pálenku?

3. po vykvašení provedení 1. destilace s deflegmátorem na výsedek 75% líh.

4. macerovat v tomto lutru byliny ze zahrady (např. dle návodu na výrobu absinthu nebo obdobné experimentování), nebo např. ovoce.

5. ředění ve vařáku i s bylinami (umístěné v koši) na 30 % alc. a druhá destilace opět s deflegmátorem

6. dobarvení a vhodné naředěn výsledného destilátu.

Je to možný funkční postup? Zkoušel jste někdo?

Bude stejně funkční varianta 1D bez deflegmátoru a bylinná macerace v lutru který bude mít cca 40 %?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?), 30.8.2016 20:11

No, pokud vás uspokojil destilát z kupovaného, tedy stabilizovaného vína, pak se můžete těšit, že už to moc horší nebude...smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 251.7 (?), 30.8.2016 23:13
Nakupoval jsem vino revove puvodem ze spanelska. Lutr byl odsiren jedlou sodou a kvalita vysledneho produktu je vynikajici. Provadim dve destilace. Druhou s deflegmatorem. Pokud jste nekdo zkouseli hrozny, ze kterych se dela cognac, tak mi date za pravdu, ze jediny parametr pri destilaci brandy je cistota kvaseni, coz velke produkcni spolecnosti na vyrobu vina splnuji. (mam malou vinici, coz nesouvisi s palenim, ale umim vybrat vino vhodne k destilaci)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 100.16 (?), 5.9.2016 12:41

Pozor na zákon o lihu.

Na I-netu je spousta návodů na výrobu likérů i průtahových destilátů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 33.98 (?), 28.9.2016 8:56

Pokud mohu soudit, váš postup je schůdný ve všech variantách. Je ovšem otázka co vlastně chcete získat. Zda dobrý nápoj nebo pocit, že experiment se povedl. Macerovat byliny nebo ovoce v destilátu a poté předestilovat buď samotně nebo s přídavkem dalších bylin v koši nad destilátem je běžný postup. Získáte čirý destilát s jemnou vůní po bylinách, ovoci. Ten je takto hotový, případně se do něj ještě přidají další ingredience a studenou macerací se dochutí (dobarví).Já si takhle dělám Absint.

Nejsem si jistý jakou chuť bude mít alkohol vyrobený jen z cukru a vody, ale pokud ho budete chtít zkvasit musíte vždy použít kvasinky (kvasnice), určitě živnou sůl a kvas okyselit (PH má vliv na průběh kvašení). Je třeba si taky uvědomit, že kvasinky vykvasí jen roztok s koncentrací cukru asi do 14-20% podle druhu použitých kvasinek. Použít běžné droždí lze, někdy je to přímo žádoucí například u kvasu z chlebových kůrek, co to ale udělá s "jemným" bylinkovým desilátem si nejsem jistý.

Macerace v lutru asi není proti ničemu, ale většina receptů se přiklání k použití už hotového alkoholu. Někdo dělá bylinkové (ovocné) pálenky i tak že po prvním pálení dá do kotle přídavek stejného ovoce a bylinek a hned pálí aroma není tak výrazné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika