Břízová míza - voda - výroba vína a vodky



skuncarlos - (1) - 213.227 (?) 
7.4.2015 11:43, zobrazeno: 13835x

Má někdo zkušenost z výrobou vína či vodky /kvasinky do 14% alkoholu/ z břízové mízy - vody?Sehnal jsem si anglické kvasnice na výrobu vodky a již mám 30 litrů mízy / původně kůra na léčbu plic / a rád bych zkusil něco nového. Prý to ve Finsku dělají, ale nenašel jsem informace. Nebude ve vodce pak více metylu - je to dřevní míza, takže nevím. Moc děkuji. Waketai@seznam.cz

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 93.77 (?), 8.4.2015 15:35

Břízová míza : B. Valenta - Příprava domácích vín - vydání z roku 1966

Domácí víno z březové šťávy (míza) můžeme připravovat pouze vyjimečně, protože šťávu získáme na jaře ze stromů určených k poražení (to alespoň, ve své době, autor publikace předpokládal, v dnešní době to již neplatí … poměřuje se již jinými kritérii). Tato možnost se naskytuje jen zřídka, a proto předpis je uvedený jako informativní pro malá množství. Mízu pak používáme ihned, protože víno ze starší šťávy podléhá snadno nemocem a vadám (hořknutí, slizovatění a pod). Ze stejných důvodů nelze toto domácí víno dlouho skladovat.

1) 2,5 l březové šťávy se smíchá s 1 kg krystalového cukru, roztok se mírně zahřeje, popřípadě se přilije nezbytné množství horké vody, aby se cukr úplně a rychle rozpustil. Přidáme ½ balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Mošt ponecháme kvasit v menší kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou, stočíme (po vykvašení – ustání kvašení), po ustátí plníme do lahví. Použité kvasinky : sherry.
2) 2 litry březové šťávy se povaří do rozpuštění 0,5 kg krystalového cukru, po vychladnutí vmícháme ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe 3 citróny bez jader, rozkrájené na kolečka), 0,5 l jakéhokoliv bílého vína, jeden lusk vanilky a trochu skořice. Po skončení kvašení víno stočíme do další nádoby, necháme ustát a plníme do lahví.  Použité kvasinky: sherry.

Pro vás bude použitelný asi jen ten první (samozřejmě po patřičném vynásobení …) Já bych použil ve vašem případě radši demižon, v něm je to víno lépe ochráněno před případnou oxidací venkovní atmosférou, než v nějakém kvasném soudku (pokud není utěsněn přes vodní uzávěr). Ale to již závisí na vás. Kvasinky lze použít jakékoliv.
Budete-li dělat kvas jen pro destilaci, dejte toho cukru asi tak polovinu, jinak vám neprokvasí a zůstane vám zbytkový cukr, což by bylo škoda. Samotná březová míza zrovna moc cukru neobsahuje, proto se musí přidat. No a všechno ostatní, si již musíte osahat sám. Přeji trpělivost a ať vám to vyjde.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.169 (?), 9.9.2015 21:30

Ahoj, pálenku z březové mízy jsme dělali. 1 kg cukru na 10 litrů mízy. Žádné kvasinky, nic. O kvasný proces se postará příroda. Pálenka byla exelentní..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 71.2 (?), 23.10.2015 13:24

nuž breza má nízky obsah cukrov. ja momentálne zberám a lisujem Cukrový cirok odroda sweet iowa, cukornatosť je 21% odparujem to na sirup 70-80% a treba odoberať penu(chlorofil),lebo by to chutilo trávou. dá sa robiť medovina, alebo nariediť vykvasiť a pálenku. chuť má ako biely rum, tequila.

Sorgrhum: A Uniquely Indiana Spirit

Sorghum makes for mighty fine rum

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bohacek - (5) - 213.196 (?), 10.3.2016 11:57

Tak jsem udělal 20l březovice a lepší pití jsem zatím nepil, velmi jemné a nebolí hlava, navíc zdravé. Vše však zůstavý pro zvědavce tajemstvím - dalo to bádání a zkoušek. Zálží totiž na době - musí se najít 14 dní v roce, jinak je to pití na nic.Také záleží na světle a teplotě sběru, musí se stínit či osvětlovat či chránit před výkyvy teplot sběrná nádoba. Nedivím se, že finové a rusové to tajemství dědí jak becherovku.Díky za pochopení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 10.3.2016 12:48

...20l březovice a lepší pití jsem zatím nepil,...

To je pochopitelné. Každý nemůže ochutnat všechno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika