Břízová míza : B. Valenta - Příprava domácích vín - vydání z roku 1966
Domácí víno z březové šťávy (míza) můžeme připravovat pouze vyjimečně, protože šťávu získáme na jaře ze stromů určených k poražení (to alespoň, ve své době, autor publikace předpokládal, v dnešní době to již neplatí … poměřuje se již jinými kritérii). Tato možnost se naskytuje jen zřídka, a proto předpis je uvedený jako informativní pro malá množství. Mízu pak používáme ihned, protože víno ze starší šťávy podléhá snadno nemocem a vadám (hořknutí, slizovatění a pod). Ze stejných důvodů nelze toto domácí víno dlouho skladovat.
1) 2,5 l březové šťávy se smíchá s 1 kg krystalového cukru, roztok se mírně zahřeje, popřípadě se přilije nezbytné množství horké vody, aby se cukr úplně a rychle rozpustil. Přidáme ½ balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Mošt ponecháme kvasit v menší kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou, stočíme (po vykvašení – ustání kvašení), po ustátí plníme do lahví. Použité kvasinky : sherry.
2) 2 litry březové šťávy se povaří do rozpuštění 0,5 kg krystalového cukru, po vychladnutí vmícháme ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe 3 citróny bez jader, rozkrájené na kolečka), 0,5 l jakéhokoliv bílého vína, jeden lusk vanilky a trochu skořice. Po skončení kvašení víno stočíme do další nádoby, necháme ustát a plníme do lahví. Použité kvasinky: sherry.
Pro vás bude použitelný asi jen ten první (samozřejmě po patřičném vynásobení …) Já bych použil ve vašem případě radši demižon, v něm je to víno lépe ochráněno před případnou oxidací venkovní atmosférou, než v nějakém kvasném soudku (pokud není utěsněn přes vodní uzávěr). Ale to již závisí na vás. Kvasinky lze použít jakékoliv.
Budete-li dělat kvas jen pro destilaci, dejte toho cukru asi tak polovinu, jinak vám neprokvasí a zůstane vám zbytkový cukr, což by bylo škoda. Samotná březová míza zrovna moc cukru neobsahuje, proto se musí přidat. No a všechno ostatní, si již musíte osahat sám. Přeji trpělivost a ať vám to vyjde.