Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > borovička

borovička


host - xxx.xxx.180.54 (?)
9.2.2008 20:07, počet návštěv: 22348
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte někdo recept na domácí borovičku?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

borovička


host - xxx.xxx.151.203 (?)
9.2.2008 23:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano a velmi rychlý. Zajdu do obchodu, koupím, přeliji do své flašky a jak mne sousedi chválí.

Připojit reakci
      

borovička


host - xxx.xxx.74.63 (?)
27.2.2008 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vtipná odpověď. Je vidět, že i zde se dá zasmát a ne jenom kritizovat, jak je to bohužel v jiných příspěvcích.

M.

Připojit reakci
         

Borovička


host - xxx.xxx.206.21 (?)
21.9.2011 21:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vyrábím si docela solidní průtahovou borovičku prostě tak, že do lahve s čistou pálenkou - hodí se nějaká velmi málo aromatická - vhodím několik kuliček jalovce (dá se i koupit v lékárně, drogerii, či jako koření v potravinách). tip je v tom, že se musí macerovat minimálně několik týdnů, optimálně okolo 3 měsíců. Barva je zlatohnědá, vůně i chuť výrazná, jen někdy podle druhu jalovčinek trochu specifická příchuť.
Připojit reakci
            

Borovička


host - xxx.xxx.174.8 (?)
22.9.2011 11:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyrábím si docela solidní průtahovou borovičku... obávám se, že jste tento postup nesprávně zařadil. To není "průtahová" borovička, to je pouze "macerát" z "bobulí" jalovce. Nemám nic proti Vašemu postupu, ale "průtahová borovička" se vyrábí destilací lihu, kde odcházející páry alkoholu prochází přes vrstvu jalovcových bobulí a následně v chladiči kondenzují. V parní fázi odebírají z jalovce aroma a některé "oleje", typické pro borovičku. Průtahová borovička je jemnější než pravá borovička, která se vyrábí kvašením jalovcových bobulí a teprve potom destiluje.

Připojit reakci
               

Borovička


vyslouzil (17416) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.9.2011 17:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že průtahová borovička se tak složitě nedělá. Kuličky jalovce se naloží do směsi lihu a vody a vzniklý macerát se předestiluje. Alespoň Jelínek to tvrdí na svých stránkách:

Průtahový destilát z plodů černého a červeného jalovce patří již více než sto let k tradičním výrobkům vizovických palíren. Při výrobě průtahového destilátu není na rozdíl od běžného destilátu destilován ovocný kvas, ale nezkvašené jalovinky ve směsi lihu a vody. Tato směs je protahována destilačním zařízením – odtud průtahový destilát. 

Připojit reakci
   

Borovička


host - xxx.xxx.127.23 (?)
17.6.2019 19:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si dělám takovou,,falešnou'', ale je výborná když se hodně proleží.

Stačí koupit vodku 1L o ideálně 40%  alkoholu (klidně víc).

Dám do flašky s vodkou asi 150 g jalovniček (bobulí z jalovce) a nechám to luhovat při 30 - 35 °C minimálně 3 měsíce (já osobně nechávám 6 - 7 měsíců), zde platí čím dělé tím lépe, takže když to v tom necháte i rok tak se nic neděje, ale to pak doporučuje tak kolem toho 4 - 5 měsíce a poté v 10 měsíci ty jalovničky vyměnit za nové (dají se koupit všude, ale já si je raději natrhám na podzim když jsou čerstvé.

Pokud použijete opravdu hodně kvalitní vodku (cena kolem 500 - 1000 Kč), nejlépe nějaké ukrajinské nebo finské. To do sebe kopnete a nebudete vědět kam se to podělo a co je na tom nejlepší? Nebolí pak ráno hlava.

Já si dělám takhle borovičku už asi 5 let a všichni mi ji chválí. S tou kvalitní vodkou to opravdu chutná jako borovička.

Připojit reakci
      

Borovička


host - xxx.xxx.243.67 (?)
27.8.2019 11:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás v Bielych Karpatoch v dedinke Lednica pálime "borovičku" v ovocinárskej pálenici. Robí sa to na konci sezóny, keďže borievky maju v sebe oleje ktoré znecistia trubky a ten kto by pálil po mne hrušky alebo slivky, by mal oálenku znehodnotrnú borievkovou arómou. Do pálenice som doviezol 250 litrov jablčného kvasu a po naliatí do kotla som k jablčnému kvasu pridal 750 gramov borievok pomletych na mlynčeku na mäso, borievky som zbieral na jeseň, po prvom mraze. Výsledný produkt je jablkovica s vyraznou chuťou a vôňou borievok. Nieje to průtahová ani rezaná borovička ale pitelné je to viac než dosť 🙂
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019245579
Pálenka z kdoulí222.12.201923694
Dřevo do destilátu462.12.201933004
Škrábavost pálenky5125.11.201968657
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141526
Domácí pálenice1923.11.201912428
Tis cerveny323.11.2019597
destilační přístroj105523.11.20191469177
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912083
Zakalená část pálenky1311.11.20192049
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932824
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923227
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929664
Pečetní vosk114.11.20191982
Palenka z datli?103.11.20197352
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914145
Vaření hroznového vina21.11.2019458
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019706
Pálenka z dýně6030.10.201959462
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919808
Míchat lutr při 2D?528.10.20191550
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921780
Zakalená slivovice17222.10.2019238801
Koupě Palírny 1614.10.20194418
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919422
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191459
Test na metanol832.10.201997417
Kvas trnky630.9.20191263
Šípkovica ako ma to2326.9.201941787
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191358
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192245
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193795
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923756
Novy kvas nekvasi712.9.20191776
Výtěžnost a cena1012.9.20192280
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191779
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911183
Destilační přístroj193.9.20194497
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937981
Da se to este?927.8.20191744
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů