Becky na kvas



Stránky: 1,  2   
host - 29.183 (?) 
1.9.2011 14:21, zobrazeno: 31235x

Zdravim,

zajimalo by me do jakych becek davate kvas. Doma mame po dedovi becky drevene, ale nevim v jakem jsou stavu. Shanim nejake kvalitni, ktere by zamezily pristupu vzduchu, ale zaroven umoznily odchod oxidu uhliciteho.

Diky

Paleni zdar!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 1.9.2011 14:29

Dřevěné bečky byly kdysi jediné, co byly na kvas k dispozici. Dnes bych je už nepoužíval.
1. Přes léto rozeschnou a i když je namočíme, mohou propouštět tekutinu z kvasu
2. I přes důkladné vymytí nezabráníme, aby v pórech dřeva nezůstaly zbytky plísní
3. Dřevěné nádoby obvykle nejsou opatřeny poklopy umožnujícími kvalitní uzavření bez přístupu vzduchu
4. Jsou zbytečně těžké
5. nelze vyloučit přechod pachů ze dřeva do kvasu
Plastové nádoby jsou nezávadné, cenově dostupné. lehké a věčné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 29.183 (?), 2.9.2011 10:45

Zdar,

dekuji za odpoved.

A co treba sklenene demizony? Mame doma nekolik o objemu 50 litru a jsou k nim i kvasne zatky. Kvasna zatka zamezi pristupu vzduchu a muze pres ni unikat oxid uhlicity. Jen ten tvar je dost neprakticky a to nemluvim o manipulaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.36 (?), 2.9.2011 11:02

Ty jsou dobré na víno, pakliže zakládáte kvas, máte tam hodně "pevných látek", které Vám vytvoří "deku". Ta se potom dastává špatně ven. Navíc s 50 litrovým demižonem se již dost špatně pracuje (né, že by to nešlo) a jsou i dost "křehké".

Na kvas jsou nejlepší plastové potravinářské sudy (modré barvy).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 2.9.2011 12:19

Máte-li 50litrové demižony, jsou ideální na vylisovaný mošt, který necháte zkvasit a vypálíte.  Na celé ovoce, byť podrcené, to není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.205 (?), 2.9.2011 18:31

Mohu-li Vám poradit, nikdy nedávejte podrcené ovoce do jakýchkoliv demižonů - čím větší tím hůř. Neumíte si představit, jak je obtížné vykvašený kvas z takové nádoby dostat. To jsou ty chvíle, kdy našinec vymýšlí nová sprostá slova, a proto je ta čeština tak odporně květnatý jazyk. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 108.12 (?), 13.1.2013 20:18

Chcem kúpiť sudy na kvas. Predbežne som rozhodnutý pre plastové, asi každý ich pozná - modrá farva, dekel čierny a k tomu kovová obruč na stiahnutie a spojenie dekla so sudom. Objem 120 L. Je to optimálny objem z toho hľadiska, aby to nebolo malé a zároveň manipulovateľné? K dispozícii je ešte 150 L a 220 L.

Prípadne ak má niekto dobrý tip na sudy, napíšte to sem. Keďže ich chcem kúpiť nové, nechám si radšej vopred poradiť. Okrem skladovania kvasu ide aj o vytvorenie kvasnej zátky v dekli, tak nech kúpim niečo, čo bude v každom smere optímálne a nebude to neskôr robiť problémy.

Díky

Braňo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 62.122 (?), 23.7.2018 9:52

Zdravím,

nám již starší sudy dosloužily (skladovali jsme je dlouhá léta venku), tak jsme pořídili nové, modré se šroubovacími víky - víka necháváme nedotažená, aby se bečky nenafoukly. Co se týče velikosti, jako vhodné nám přijdou 120 l, jelikož se s nimi dá dobře manipulovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 115.132 (?), 13.1.2013 21:07

Trochu je to i o tom kolik kvasu míváte. Manipulace je bezesporu nellepší s nádobama 50, 60litrů, taky je u těchto menších objemů lepší, že se naplní naráz, max nadvakrát. Na druhé straně hlavní podíl sklizně kdy to v sudu rychleji přibývá sám dávám ovoce do 220. Kvasící ovoce má docela rádo objem.    Moje sada nádob na kvas je 1x 220l, 1x150l, 6x60l stohovatelných do sebe. Protože mimo období kdy v nádobách bývá kvas si sudy řeknou i o nějaký místo, vyhovuje mi na týto sestavě že ji mohu naskládat celou do sebe.     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 108.12 (?), 13.1.2013 22:23

Ešte len začínam, resp. tento rok budem páliť už samostatne. Najbližšie roky počítam s objemom asi 300 kg kvasu ročne. Hľadám nejaký kompromis, ako som písal, že by to malo byť manipulovateľné, ale zároveň aby to bolo optimálne na rýchle plnenie a zase ani nie malé, aby kvasenie prebiehalo v dobrých podmienkach. Tá stohovateľnosť ma ale nenapadla, to je dobrý nápad.

Braňo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika