Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Aroma slivovice

Stránky: 1, 2   

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.165.39 (?)
5.12.2018 17:23, počet návštěv: 11892
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, mám dotaz ohledně aroma slivovice. Pálil jsem švestkový kvas, který voněl krásně po švestkách a výsledná slivovice byla jen s jemným nádechem švestek-spíše lihovitá.Páleno v dvouplášťovém přetlakovém kotli. 1D vedena do 10% a konec 2D při 43%.Je možné, že v dvojplášti s teplotou cca 105-110'C se nepředá všechno aroma než v jednoplášti s větší teplotou?  Jestli bude příští rok nějaká úroda, zkusím část kvasu vypálit v dvouplášti a část v jednoplášti a porovnat. Díky za názory. Pavel

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Aroma slivovice


Kamil Severa (88) - xxx.xxx.187.206 (?)
5.12.2018 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám to taky tak, vůně jemná, není tam to klasické švestkové "šťouchnutí". Myslím si, že je to o materiálu v sudu. U nás (střední Čechy) švestky, ať klasické české nedosáhnou té kvality jako třeba na Moravě.

Mám klasickou skleněnou kolonu, dvouplášť bez přetlaku takže max 98°C, kotel měděný. 1D končím na 30%, 2D max na 55, spíš už k 60%. Pak se mi zdá, že už je dokap cítit a nechci ho tam. Švestky kvasím minimálně 10 týdnů, teď i mnohem dýl pod kvasnou zátkou.

Byl jsem na koštu u starého mistra, výrobky měl výborné a když slovo dalo slovo, tak mi řekl, že na skleněné koloně nikdy nedosáhnu na výsledky, jako kdybych jel v mědi. Tak nevím(když vidím některé zařízení komplet v nerezu max s kusem mědi jako reakční člen, tak si to nemyslím. Ale kdo ví.

Připojit reakci
      

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.12.2018 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to tak. Švestky u nás v Čechách nemají proti těm Moravským, hlavně těm z Horňácka šanci. Je to tím, že Bílé Karpaty mají spoustu letního slunce a také to podloží dělá divy.

Nicméně proč končite 1D při 30%. Okrádáte se o vyšší složky vůně, ale i chutě destilátu a končit 2D při 55 - 60%...to si neříkáte o nic jiného, než lihovitý destilát. Sousta přítomných zajímavých komponetn se do destilátu nemůže dostat, mnohé mají bod varu vyšší nežli 100 °C, a díky azeotropii by měly šanci, ale Vy jim ji nedáte. Není to náhodou tím, že víte, že kdybyste šel s koncentrací vytékajícího destilátu níž, že by se Vám destilát po naředění na 50% zakalil? Poradím. Ale budete si muset počkat, redakce si vyhrazuje právo zrovna mé příspěvky cenzurovat, co mě štve. Dokonce mi vzali i přímé přihlášení, no prostě nemají mě rádi! slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.55.228 (?)
6.12.2018 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, jo p. Šlosar má svatou pravdu.
(Teda jestli jsem ho dobře pochopil.) I když v něčem se neshodnem...

Vše začíná a padá se vstupní surovinou. Sotisfikované aparáty, vedení kvasu, destilace, sklo, měď, nerez, způsob ohřevu, míchadla atd., atd., jsou věci skoro podružné.
Takovými věcmi se sice dá kvas, destilát, zkazit, ale nikdy ne moc vylepšit...

Rafael.
P.S. pane Šlosare, proč nediskutujeme jinde?

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.197.38 (?)
4.4.2019 17:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím z Horňácka. wink

Připojit reakci
      

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.165.39 (?)
6.12.2018 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě letos jsem dával do sudu švestky odrůda domácí, padané,sladké a aromatické. Vím, že různé pološvestky mají toho aroma méně, než původní odrůdy a proto jsem byl docela natěšený. Jinak jsem nasadil a sklízím odrůdy Stanley, Tuleu Gras a Durancie. Lokalita Ostravsko-270m n. m.

Píšete, že 2D končíte na 55-60°C, možná docela brzo, protože u slivovice jde to aroma spíše u konce. Pavel

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.12.2018 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechávám si pálit slivovici od roku 1994.Švestky mám cca. co druhý rok. dle úrody. Jeden rok jsou druhý rok neseženu ani kilo.Od minulého roku, jsem se dal vlastní cestou. Dnes jsem zavíral letošní švestky, které jsem nechal 14 dní odvětrávat. Když jsem k ním čuchal nestačil jsem se divit.Okamžitě mě do nosu vletěla výrazná mandlová vůně.Byl jsem z toho v totálním úžasu a nemohl jsem se toho navonět.Neustále mě to nutilo si k tomu dokola přičichávat.Chutově mě také chutnala.Jsem zvědavý cca. za rok až se odleží jaká bude.Pálím bez pecek.   

DakotaFred

Připojit reakci
            

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.241.214 (?)
6.12.2018 21:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych požádal o reakci paličů, kteří by se dokázali vrátit k původní otázce a to vlivu 1 plášťového nebo 2 plášťového kotle. Předpokládám, že exaktní vysvětlení na úrovni fyzikálně - chemických procesů to nebude, ale ti, kterí mají zkušenosti s oběma typy aparatur by mohli zveřejnit své postřehy.

Děkuji

VLK

Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.214.129 (?)
7.12.2018 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Známý mě tvrdil, že velký vliv na aroma má míchadlo na jednoplášťovém kotli. Vysvětloval si to tak, že kotel má vyšší teplotu než dvouplášť, tím se to aroma z kvasu lépe uvolňuje a míchadlem se docílí lepší využití kvasu a rychlejší odvod takto navoněné páry z kotle. Byl to jenom jeho odhad. Mě by jeho názor souzněl s údajem z knížky od Malleové, kde se píše, že trubka má být co nejnižší, nejkratší a co největšího průměru aby pára co nejsnáze odcházela z kolte do chladiče. Aby byla co nejmenší tlaková ztráta. Při velké tlakové ztrátě to chvíli trvá než se pára vymotá z kotle do chladiče, pořád kolem dokola se ohřívá, v trubce vzniká neodhadnutelný počet cyklů částečného refluxu, a tím vším se aroma ničí. Závěr: ohřívat pomalu, ale vzniklou páru dostat z kotle do chladiče co nejrychleji a co nejsnáze (s co nejmenším odporem kladeným jí do cesty). Tím aroma utrpí nejméně. Kvalitní kvas je základní podmínkou.

Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.143.117 (?)
7.12.2018 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám zkušenost z obou variant kotle, ale připojuji výňatek z knihy Průmyslová výroba lihovin od p. Dýra.

Kamil

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.55.228 (?)
7.12.2018 16:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejen průměr přestupníku, ale hlavně průměr trubky chladiče, zvlášť u spiralových, vede ke zvýšení tlaku ve vařáku. A ten zapřičiní vyšší bod varu a zhorší oddělování dokapu.
(U jednokotlové technologie to nevadí, ale u jednoduché destilace je dobré to brát v úvahu).
*
Jinak si myslím totéž co p. Dyr. Ale jen myslím, nejsem žádný degustátor!
Dvouplášť je zvlášť vhodný pro husté, velmi kašovité kvasy a těm jsem se vyhýbal. Jinak mi přijde pomalý, neekonomický, hůř regulovatelný a stavebně náročnější.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.241.214 (?)
7.12.2018 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V této souvislosti mě napadá i otázka, co znamená doplněné míchání v 2 plášťových kotlích (např. produkce Janča). Je jasné, že pro potřeby 1D neslouží (lopatky míchadla se nijak nedotýkají stěn zařízení) ani rovnoměrné prohřátí kvasu v 1D procesu není důležité. Pak je otázka jakou roli hrají v 2D procesu, zda to nemůže sloužit k snadnějšímu uvolňování aroma v 2D procesu. Má někdo z paličů s použitím takového míchadla nějakou zkušenost?

VLK

Připojit reakci
                        

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.50.166 (?)
7.12.2018 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při 2D je míchadlo absolutně k ničemu!!!
Taky si mícháte vodu na čaj, kafe, nebo při vaření polévek, vývarů, brambor a tak?
*
U 1D jde o to aby se nic na dně, nebo v ohřívaných částech vařáku na stěnách nic nepřipálilo. Nic jiného v tom nehledejte!
*
Takže pokud někdo používá míchadlo u dvoupláště je to jen o nedostatečném přenosu tepla, ohřevu. U 1D jsou s tím někdy jisté problémy.

Ale to snad lze u těch dvoulášťů tak nějak předpokládat.
Proto jsem je v tom směru neměl rád...
*
Ale jak jsem psal, při hustých kvasech, nebo rmutování hustých škrobovin je dost těžké je alternativně nahradit...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.182.227 (?)
8.12.2018 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

P Rafaeli, chybný příklad. Voda se ohřívá víceméně rovnoměrně. Ale zřejmě jste nikdy neohříval omáčku.P

Připojit reakci
                           

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.182.227 (?)
8.12.2018 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, neumím číst. P

Připojit reakci
                     

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
12.12.2018 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jinak mi přijde pomalý, neekonomický, hůř regulovatelný a stavebně náročnější.

Svatá slova. A co hůře, obtížněji se odebírají úkapy, protože u hustých kvasů, např. jablečných je gradient teplot mezi stěnou a středem dosti výrazný. A jablečné kvasy vykazují největší podíl úkapů, v dokapech jsou ale jednoduché. Dvojplášť bez míchání? Neštěstí! Doporučuji jednoplášť s mícháním a s ohřevem nejlépe nerezu s výhodou dřevem při 1D. Ovšem pro 2D je to problém. Ohřev drobným dřevem získají kvalitní destilát jen ti, co mají více nežli desetiletou praksi, prostě vědí své. Spirálový chladič - měděný? Skvělý pomocník, ale upozorňuji na to, a v tom má pan Rafael pravdu, musí být umístěn vertikálně. V opačném případě dochází k nárustu tlaku v aparatuře a to zhoršuje podmínky odddělování dokapu. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.244.80 (?)
8.12.2018 8:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A ta vlastní cesta je jedno nebo dvojplášť?
Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.244.80 (?)
8.12.2018 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dotaz o příspěvek výše byl na Dakota Fred, pálení před a poté vlastní cestou. Jinak co psal Rafael-souhlas s delší dobou destilace a vyrobně složitější provedení (na dobu životnosti neřeším), spotřebu jsem nepropočítaval, ale co se týče regulace(elektřina),tak ta jde velice dobře. Vidím, že diskuze se rozjela a všem děkuji za příspěvky. Pavel
Připojit reakci
                  

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.50.166 (?)
8.12.2018 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli to bylo na mě, tak po mnoha praktických, někdy i nepraktických pokusech, vyhrál jednoznačně jednoplášť bez míchadla!
*
Ale samozřejmě záleží na každého místních podmínkách a prioritách.
U mě to byly tyto:

-V jednoduchosti je síla
-Čím sotisfikovanější aparát tím více problémů a v různých směrech náročnější obsluha
-Co se zkazit může, to se zkazí a samozřejmě v době kdy je to nejméně vhodné a způsobí to co nejvíc problémů
-Skladnost, úschova, konzervace, čištění
-Použitelnost i pro jiné účely - zavařování, sterilizace, domácí porážky, vaření piva, parní odšťavňování
*
Anebo jinak:
-Neměl jsem nikdy potřebu vařit jablečné nebo hruškové "velmi husté mačky", jen mošt z nich.
-Neviděl jsem žádný důvod mixovat ostatní suroviny do kašovité konzistence která vždy způsobí neschopnost žádné separace a připaluje se. Stačí je jen jemně podrtit. A v některých specifických případech doředit vodou a přicukřit.
*
M.j. dost podstatná věc pro mě byla likvidace výpalků. Tak jsem si vymyslel, a všude možně to po celoživotních zkušenostech propaguji:
Jednoplášt́ bez míchání, ohřívaný po celé své užitné výšce spalinami. Na dně "něco" jako vějíř na napařování knedlíků a na něm postaveny koše sešité z nerezové tkaniny. Ty fungují jako parní odšťavňovač, ten horní je procházen jen párami, a kolem toho spodního, i pod ním a kolem je dost tekutého podílu efektivně přenášejícího teplo a zabráňujícího připálení. Jak na dně, tak i na bočních ohřívaných stěnách.
Ke konci destilace, ale hlavně při vypouštění vařáku se ty koše, nebo ta sestava, chová jako nějaký "parní lis"...
Tekutá složka kolem jich se dá velmi jednoduše stáhnout, vypustit, vylít do kanalizace apod., a uvnitř zůstane jen tuhá, až překvapivě tuhá, část výpalků...
*
Za úvahu, uvážení, možná stojí i to, ale já si to nějak potvrdit neumím a ani pár profesionálních ovocných paličů taky ne, jestli má nějaký význam když přes tuhou část kvasu procházejí jen alkoholické páry. Když jen neplavou nebo jsou ponořeny v lázni.

Napadlo mě to proto, že u některých Rp. při výrobě průtahů, resp. likérů za tepla vyráběných je velký rozdíl u některých ingrediencí kde jsou umístěny:
Zda volně plavou, nebo jsou zatíženy v lázni nebo umístěny v koši nad hladinou.

Máte někdo k tomu nějaký poznatek, zkušenost, přečtenou vědomost?

Rafael.

Připojit reakci
                  

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.238.190 (?)
9.12.2018 22:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoplášt takzvaná Polská opičárna, jak jí zde někteří nazívají. Než jsem si vše vychytal hodně jsem se natrápil, ale nyní naprostá spokojenost a jen se mi potvrdilo, že i natakové opičárně se dá vyrobit kvalitní a aromaticky vonící kořalka. Dnes si troufnu říci, že pokud by dotyčný ochutnal a neuvidí na čem to bylo vyrobeno nepozná, že to bylo vyrobeno na takzvané Polské opičárně.Tím nechci vychvalovat to musí posuzovat degustátoři. Jak jsem ale psal trvalo mi to skoro rok vychytat vše kolem toho.Dnes naprostá spokojenost a jak zrovna napsal Rafel,(kterého si nesmirně vážím a touto cestou mu a Petru Šlosarovi chci poděkovat za jejích diskuze, které jak tu tak i na Desliku sleduji a učím se na nich.) nepotřebuji žádné opičárny a v jednoduchosti je síla.Nakládám klasický kvas, který před pálením vylisuji. to už jsem také docela slušně pořešil a již mám další nápady na vylepšení.tak abych si to co nejvíce zjednodušil. 

DakotaFred

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.2019717
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916683
Aroma meruňkovica813.8.2019790
Pálení ovocných vín1912.8.201910766
Melounovice610.8.2019500
Pečetní vosk89.8.2019576
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929424
destilační přístroj10529.8.20191438051
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910768
Destilační přístroj32.8.2019507
Trubka ke chladiči21.8.2019283
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192765
Cudny proces palenia430.7.2019522
Meruňkový kvas 4627.7.201943687
Ražná - ražovica1526.7.201942642
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019834
Novy kvas nekvasi619.7.2019659
Ananasový kvas318.7.20191235
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915960
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191440
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191084
Pach po acetonu35.7.2019769
Domácí ořechovice1131.7.2019204199
Kvas z mandarinek1923.6.20192540
Zapach dymu623.6.20191761
borovička717.6.201920488
Slivovice jak poznat archív109.6.201910368
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928489
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191608
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935726
Turbo kvasnice3519.5.20199035
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922143
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932169
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191262
Škrábavost pálenky4727.4.201962667
Archivace slivovice427.4.20191090
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.20191115
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949643
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20192046
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192224
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů