Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Aroma slivovice

Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.165.39 (?)
5.12.2018 17:23, počet návštěv: 6264
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, mám dotaz ohledně aroma slivovice. Pálil jsem švestkový kvas, který voněl krásně po švestkách a výsledná slivovice byla jen s jemným nádechem švestek-spíše lihovitá.Páleno v dvouplášťovém přetlakovém kotli. 1D vedena do 10% a konec 2D při 43%.Je možné, že v dvojplášti s teplotou cca 105-110'C se nepředá všechno aroma než v jednoplášti s větší teplotou?  Jestli bude příští rok nějaká úroda, zkusím část kvasu vypálit v dvouplášti a část v jednoplášti a porovnat. Díky za názory. Pavel

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Aroma slivovice


Kamil Severa (75) - xxx.xxx.187.206 (?)
5.12.2018 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám to taky tak, vůně jemná, není tam to klasické švestkové "šťouchnutí". Myslím si, že je to o materiálu v sudu. U nás (střední Čechy) švestky, ať klasické české nedosáhnou té kvality jako třeba na Moravě.

Mám klasickou skleněnou kolonu, dvouplášť bez přetlaku takže max 98°C, kotel měděný. 1D končím na 30%, 2D max na 55, spíš už k 60%. Pak se mi zdá, že už je dokap cítit a nechci ho tam. Švestky kvasím minimálně 10 týdnů, teď i mnohem dýl pod kvasnou zátkou.

Byl jsem na koštu u starého mistra, výrobky měl výborné a když slovo dalo slovo, tak mi řekl, že na skleněné koloně nikdy nedosáhnu na výsledky, jako kdybych jel v mědi. Tak nevím(když vidím některé zařízení komplet v nerezu max s kusem mědi jako reakční člen, tak si to nemyslím. Ale kdo ví.

Připojit reakci
      

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.12.2018 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to tak. Švestky u nás v Čechách nemají proti těm Moravským, hlavně těm z Horňácka šanci. Je to tím, že Bílé Karpaty mají spoustu letního slunce a také to podloží dělá divy.

Nicméně proč končite 1D při 30%. Okrádáte se o vyšší složky vůně, ale i chutě destilátu a končit 2D při 55 - 60%...to si neříkáte o nic jiného, než lihovitý destilát. Sousta přítomných zajímavých komponetn se do destilátu nemůže dostat, mnohé mají bod varu vyšší nežli 100 °C, a díky azeotropii by měly šanci, ale Vy jim ji nedáte. Není to náhodou tím, že víte, že kdybyste šel s koncentrací vytékajícího destilátu níž, že by se Vám destilát po naředění na 50% zakalil? Poradím. Ale budete si muset počkat, redakce si vyhrazuje právo zrovna mé příspěvky cenzurovat, co mě štve. Dokonce mi vzali i přímé přihlášení, no prostě nemají mě rádi! slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.55.228 (?)
6.12.2018 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, jo p. Šlosar má svatou pravdu.
(Teda jestli jsem ho dobře pochopil.) I když v něčem se neshodnem...

Vše začíná a padá se vstupní surovinou. Sotisfikované aparáty, vedení kvasu, destilace, sklo, měď, nerez, způsob ohřevu, míchadla atd., atd., jsou věci skoro podružné.
Takovými věcmi se sice dá kvas, destilát, zkazit, ale nikdy ne moc vylepšit...

Rafael.
P.S. pane Šlosare, proč nediskutujeme jinde?

Připojit reakci
      

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.165.39 (?)
6.12.2018 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě letos jsem dával do sudu švestky odrůda domácí, padané,sladké a aromatické. Vím, že různé pološvestky mají toho aroma méně, než původní odrůdy a proto jsem byl docela natěšený. Jinak jsem nasadil a sklízím odrůdy Stanley, Tuleu Gras a Durancie. Lokalita Ostravsko-270m n. m.

Píšete, že 2D končíte na 55-60°C, možná docela brzo, protože u slivovice jde to aroma spíše u konce. Pavel

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.12.2018 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechávám si pálit slivovici od roku 1994.Švestky mám cca. co druhý rok. dle úrody. Jeden rok jsou druhý rok neseženu ani kilo.Od minulého roku, jsem se dal vlastní cestou. Dnes jsem zavíral letošní švestky, které jsem nechal 14 dní odvětrávat. Když jsem k ním čuchal nestačil jsem se divit.Okamžitě mě do nosu vletěla výrazná mandlová vůně.Byl jsem z toho v totálním úžasu a nemohl jsem se toho navonět.Neustále mě to nutilo si k tomu dokola přičichávat.Chutově mě také chutnala.Jsem zvědavý cca. za rok až se odleží jaká bude.Pálím bez pecek.   

DakotaFred

Připojit reakci
            

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.241.214 (?)
6.12.2018 21:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych požádal o reakci paličů, kteří by se dokázali vrátit k původní otázce a to vlivu 1 plášťového nebo 2 plášťového kotle. Předpokládám, že exaktní vysvětlení na úrovni fyzikálně - chemických procesů to nebude, ale ti, kterí mají zkušenosti s oběma typy aparatur by mohli zveřejnit své postřehy.

Děkuji

VLK

Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.214.129 (?)
7.12.2018 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Známý mě tvrdil, že velký vliv na aroma má míchadlo na jednoplášťovém kotli. Vysvětloval si to tak, že kotel má vyšší teplotu než dvouplášť, tím se to aroma z kvasu lépe uvolňuje a míchadlem se docílí lepší využití kvasu a rychlejší odvod takto navoněné páry z kotle. Byl to jenom jeho odhad. Mě by jeho názor souzněl s údajem z knížky od Malleové, kde se píše, že trubka má být co nejnižší, nejkratší a co největšího průměru aby pára co nejsnáze odcházela z kolte do chladiče. Aby byla co nejmenší tlaková ztráta. Při velké tlakové ztrátě to chvíli trvá než se pára vymotá z kotle do chladiče, pořád kolem dokola se ohřívá, v trubce vzniká neodhadnutelný počet cyklů částečného refluxu, a tím vším se aroma ničí. Závěr: ohřívat pomalu, ale vzniklou páru dostat z kotle do chladiče co nejrychleji a co nejsnáze (s co nejmenším odporem kladeným jí do cesty). Tím aroma utrpí nejméně. Kvalitní kvas je základní podmínkou.

Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.143.117 (?)
7.12.2018 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám zkušenost z obou variant kotle, ale připojuji výňatek z knihy Průmyslová výroba lihovin od p. Dýra.

Kamil

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.55.228 (?)
7.12.2018 16:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejen průměr přestupníku, ale hlavně průměr trubky chladiče, zvlášť u spiralových, vede ke zvýšení tlaku ve vařáku. A ten zapřičiní vyšší bod varu a zhorší oddělování dokapu.
(U jednokotlové technologie to nevadí, ale u jednoduché destilace je dobré to brát v úvahu).
*
Jinak si myslím totéž co p. Dyr. Ale jen myslím, nejsem žádný degustátor!
Dvouplášť je zvlášť vhodný pro husté, velmi kašovité kvasy a těm jsem se vyhýbal. Jinak mi přijde pomalý, neekonomický, hůř regulovatelný a stavebně náročnější.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952690
Umístění palírny3918.1.20194125
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911025
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910617
Pálenka z melasy1611.1.20191419
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019268
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917034
Test na metanol578.1.201977902
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019609
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019327
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998337
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194733
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928374
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337626
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192743
Ukončení destilace + ředění930.12.20182439
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182301
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822311
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184841
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844821
Pálenka z moštu4319.12.201814595
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182559
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184760
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186726
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181906
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů