Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Aroma slivovice

Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.165.39 (?)
5.12.2018 17:23, počet návštěv: 8742
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, mám dotaz ohledně aroma slivovice. Pálil jsem švestkový kvas, který voněl krásně po švestkách a výsledná slivovice byla jen s jemným nádechem švestek-spíše lihovitá.Páleno v dvouplášťovém přetlakovém kotli. 1D vedena do 10% a konec 2D při 43%.Je možné, že v dvojplášti s teplotou cca 105-110'C se nepředá všechno aroma než v jednoplášti s větší teplotou?  Jestli bude příští rok nějaká úroda, zkusím část kvasu vypálit v dvouplášti a část v jednoplášti a porovnat. Díky za názory. Pavel

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Aroma slivovice


Kamil Severa (77) - xxx.xxx.187.206 (?)
5.12.2018 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám to taky tak, vůně jemná, není tam to klasické švestkové "šťouchnutí". Myslím si, že je to o materiálu v sudu. U nás (střední Čechy) švestky, ať klasické české nedosáhnou té kvality jako třeba na Moravě.

Mám klasickou skleněnou kolonu, dvouplášť bez přetlaku takže max 98°C, kotel měděný. 1D končím na 30%, 2D max na 55, spíš už k 60%. Pak se mi zdá, že už je dokap cítit a nechci ho tam. Švestky kvasím minimálně 10 týdnů, teď i mnohem dýl pod kvasnou zátkou.

Byl jsem na koštu u starého mistra, výrobky měl výborné a když slovo dalo slovo, tak mi řekl, že na skleněné koloně nikdy nedosáhnu na výsledky, jako kdybych jel v mědi. Tak nevím(když vidím některé zařízení komplet v nerezu max s kusem mědi jako reakční člen, tak si to nemyslím. Ale kdo ví.

Připojit reakci
      

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.12.2018 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to tak. Švestky u nás v Čechách nemají proti těm Moravským, hlavně těm z Horňácka šanci. Je to tím, že Bílé Karpaty mají spoustu letního slunce a také to podloží dělá divy.

Nicméně proč končite 1D při 30%. Okrádáte se o vyšší složky vůně, ale i chutě destilátu a končit 2D při 55 - 60%...to si neříkáte o nic jiného, než lihovitý destilát. Sousta přítomných zajímavých komponetn se do destilátu nemůže dostat, mnohé mají bod varu vyšší nežli 100 °C, a díky azeotropii by měly šanci, ale Vy jim ji nedáte. Není to náhodou tím, že víte, že kdybyste šel s koncentrací vytékajícího destilátu níž, že by se Vám destilát po naředění na 50% zakalil? Poradím. Ale budete si muset počkat, redakce si vyhrazuje právo zrovna mé příspěvky cenzurovat, co mě štve. Dokonce mi vzali i přímé přihlášení, no prostě nemají mě rádi! slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.55.228 (?)
6.12.2018 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, jo p. Šlosar má svatou pravdu.
(Teda jestli jsem ho dobře pochopil.) I když v něčem se neshodnem...

Vše začíná a padá se vstupní surovinou. Sotisfikované aparáty, vedení kvasu, destilace, sklo, měď, nerez, způsob ohřevu, míchadla atd., atd., jsou věci skoro podružné.
Takovými věcmi se sice dá kvas, destilát, zkazit, ale nikdy ne moc vylepšit...

Rafael.
P.S. pane Šlosare, proč nediskutujeme jinde?

Připojit reakci
      

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.165.39 (?)
6.12.2018 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě letos jsem dával do sudu švestky odrůda domácí, padané,sladké a aromatické. Vím, že různé pološvestky mají toho aroma méně, než původní odrůdy a proto jsem byl docela natěšený. Jinak jsem nasadil a sklízím odrůdy Stanley, Tuleu Gras a Durancie. Lokalita Ostravsko-270m n. m.

Píšete, že 2D končíte na 55-60°C, možná docela brzo, protože u slivovice jde to aroma spíše u konce. Pavel

Připojit reakci
         

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.12.2018 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechávám si pálit slivovici od roku 1994.Švestky mám cca. co druhý rok. dle úrody. Jeden rok jsou druhý rok neseženu ani kilo.Od minulého roku, jsem se dal vlastní cestou. Dnes jsem zavíral letošní švestky, které jsem nechal 14 dní odvětrávat. Když jsem k ním čuchal nestačil jsem se divit.Okamžitě mě do nosu vletěla výrazná mandlová vůně.Byl jsem z toho v totálním úžasu a nemohl jsem se toho navonět.Neustále mě to nutilo si k tomu dokola přičichávat.Chutově mě také chutnala.Jsem zvědavý cca. za rok až se odleží jaká bude.Pálím bez pecek.   

DakotaFred

Připojit reakci
            

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.241.214 (?)
6.12.2018 21:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych požádal o reakci paličů, kteří by se dokázali vrátit k původní otázce a to vlivu 1 plášťového nebo 2 plášťového kotle. Předpokládám, že exaktní vysvětlení na úrovni fyzikálně - chemických procesů to nebude, ale ti, kterí mají zkušenosti s oběma typy aparatur by mohli zveřejnit své postřehy.

Děkuji

VLK

Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.214.129 (?)
7.12.2018 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Známý mě tvrdil, že velký vliv na aroma má míchadlo na jednoplášťovém kotli. Vysvětloval si to tak, že kotel má vyšší teplotu než dvouplášť, tím se to aroma z kvasu lépe uvolňuje a míchadlem se docílí lepší využití kvasu a rychlejší odvod takto navoněné páry z kotle. Byl to jenom jeho odhad. Mě by jeho názor souzněl s údajem z knížky od Malleové, kde se píše, že trubka má být co nejnižší, nejkratší a co největšího průměru aby pára co nejsnáze odcházela z kolte do chladiče. Aby byla co nejmenší tlaková ztráta. Při velké tlakové ztrátě to chvíli trvá než se pára vymotá z kotle do chladiče, pořád kolem dokola se ohřívá, v trubce vzniká neodhadnutelný počet cyklů částečného refluxu, a tím vším se aroma ničí. Závěr: ohřívat pomalu, ale vzniklou páru dostat z kotle do chladiče co nejrychleji a co nejsnáze (s co nejmenším odporem kladeným jí do cesty). Tím aroma utrpí nejméně. Kvalitní kvas je základní podmínkou.

Připojit reakci
               

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.143.117 (?)
7.12.2018 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám zkušenost z obou variant kotle, ale připojuji výňatek z knihy Průmyslová výroba lihovin od p. Dýra.

Kamil

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Aroma slivovice


host - xxx.xxx.55.228 (?)
7.12.2018 16:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejen průměr přestupníku, ale hlavně průměr trubky chladiče, zvlášť u spiralových, vede ke zvýšení tlaku ve vařáku. A ten zapřičiní vyšší bod varu a zhorší oddělování dokapu.
(U jednokotlové technologie to nevadí, ale u jednoduché destilace je dobré to brát v úvahu).
*
Jinak si myslím totéž co p. Dyr. Ale jen myslím, nejsem žádný degustátor!
Dvouplášť je zvlášť vhodný pro husté, velmi kašovité kvasy a těm jsem se vyhýbal. Jinak mi přijde pomalý, neekonomický, hůř regulovatelný a stavebně náročnější.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913215
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195680
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918553
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů