Ako dosiahnúť kvalitu?



host - 157.7 (?)
25.9.2017 15:27

Koštuje se litr, který právě vyteče. Musím ho chytat zvlášť a do hrnca k celku přidat až po schválení že je bez vady. Ten úplně poslední - vadný s kyselkou si nechám na mazání kolen, ale zaplatit ho musím, když protekl přes hodiny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 114.171 (?), 17.9.2017 10:25, zobrazeno: 4554x

zdravím, chcem sa opýtat na postup ktorým dostanem kvalitný výsledok kvas mam kvalitný čiže jedna sa mi len o destiláciu.Aké teploty musím dodržiavať pri pálení na akej teplote držat var čo najdlhšie... viem že pri prvej destiláci teplota nehrá významnu rolu nesmie byť vysoká samozrejme.Ale je tu odborník ktorý mi dá naozaj užitočnú radu? mám aj dve knižky o páleni z ovocia ale tie su málovravné...

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.114 (?), 17.9.2017 11:16

Nechat vypálit v oficiální pálenici? wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 114.171 (?), 17.9.2017 18:27

to zas nie sváčko :P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 18.9.2017 8:39

Nato musíš prísť sám. Ak niekto dlhé roky vyvíja svoje postupy len tak ti nenapíše kompletný vlastný recept. Ja síce sám nepálim ale viem že nedaleko mojej obce bol jeden pán, známy výbornou slivovicov zatial najlepšou akú som kedy pil. Svoje tajomstvo úspechu nechcel prezradiťl ani vlastnému synovi. Prezradil mu ho až na smrtelnej posteli a zaviazal ho že ani on ho nemôže prezradiť. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.47 (?), 18.9.2017 8:51

Tajemství úspěchu je v surovině. Ani nejlepší postup nevyrobí zázraky z podprůměrného ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 42.25 (?), 18.9.2017 10:33

...Aké teploty musím dodržiavať pri pálení na akej teplote držat var čo najdlhšie...

Tohle je s prominutím..., nevím jak to napsat - úplně totální neznalost.
(Lepší určitě bude využít služeb pěstitelských pálenic)...
Ale třeba jste to jen špatně formuloval.
*
Jak chcete držet nějaké teploty, udržovat var, když se během destilace stále snižuje obsah lihu ve vařáku a tím pádem aby k nějakému varu došlo musí se neustále zvyšovat teplota?
Se snížujícím se obsahem lihu ve vařáku stále stoupá bod varu zbývající směsi...!!! Tak co by se tam při nějakých prodlevách mělo vařit?
(Mýtus metanol snad?)!
*
Trochu mi to připomnělo psaní z vedlejšího tématu o zkoušce zapálení zakopané slivovice tak to použiji jako příměr:
Tam se psalo, že zapálený vzorek shořel.
Jak mohl celý shořet, když slivovice, pálenky, obsahují mimo lihu i cca 50% vody?
Ze směsi vyhoří část lihu a pak plamen na vzorku díky obsažené vodě zhasne protože už tam nemá co hořet.
A tak to je i s těmi Vašimi prodlevami a udržováním varu...
*
Svoje tajomstvo úspechu nechcel prezradiťl ani vlastnému synovi. Prezradil mu ho až na smrtelnej posteli a zaviazal ho že ani on ho nemôže prezradiť.

To už patří spíš do oblasti báje a pohádek a odborníci se tomu můžou jen smát anebo argumentovat placebo efektem. Perfektně zvládnutý marketing a reklama je toho důkazem. Záleží jen na tom jakou si kdo udělá pověst a o čem své okolí o pitelnosti a výjimečnosti svých výrobků přesvědčí.
Je to něco podobného jak se nějaké likérnické firmy ohánějí tajnými 100-200let starými Rp. zděděnými po předcích, unikátním sběrem bylin za úpňku apod., atd...
*
Ale i tak pravdou zůstává, že z nekvalitních surovin a ledabylou práci se dobrý výrobek získat nedá.
Jako v každé výrobě. A osobně si myslím, že uvařit nějaký fact dobrý guláš, udělat nějaké extra dobré maso, chléb, klobásy, pečeni je větší fuška než nějaký alkohol.
A to doma dost často vařím...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 172.9 (?), 18.9.2017 11:33

To je samozrejme pravda (JK)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.7 (?), 25.9.2017 14:00

Jezdím do pálenice kde je kolona. V nejvyšším bodě zařízení, tzn těsně před chladičem je čidlo, které ovládá přítok chladicí vody nikoli do chladiče, nýbrž do předchladiče, který je v horní části komína nad kotlem. Předchladič je dimenzovaný tak, aby byl schopen vrátit 100% páry zpět do kotle. Po odebrání úkapu se v průběhu celého pálení udržuje teplota 82stupňů C. Vlivem pracovního rozmezí čidla a tepelné setrvačnosti teplota kolísá asi od 80 do 84stC. Slivovice teče v dávkách podle kolísání teploty. Až před koncem pálení se čidlo nastaví na 85stC a od 40% lihu se koštuje, jestli nejde kyselka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.119 (?), 25.9.2017 14:36

... od 40% lihu se koštuje, jestli nejde kyselka...

... jen takový malý dotaz, kde to koštujete, když je aparatůra celá "zablombovaná" až měřidlu a z toho "vypadne" vždy 1 lipr pálenky.

Povolenou koštovačku na aparatuře v CZ jsem dosud neviděl!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 157.7 (?), 25.9.2017 15:27

Koštuje se litr, který právě vyteče. Musím ho chytat zvlášť a do hrnca k celku přidat až po schválení že je bez vady. Ten úplně poslední - vadný s kyselkou si nechám na mazání kolen, ale zaplatit ho musím, když protekl přes hodiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika