Rád bych se podělil o informaci a zkušenost, kdyby to někoho fascinovalo, ještě stihne zadělat kvas.
Mladé výhonky na smrčku co nedávno začli rašit se krom léčivých sirupů a medů dají zpracovat i na kvas.
Nemám přesné hodnoty, ale cca půlka kýble (10l) na 50l penku je dostačující až až. Lepší přidání kyselin pro správné pH aby kvasinky měli lepší prostředí pro rozmnožování. Hodnota doslazení 20%.
Po ochutnání čerstvé pálenky byl sice pocit jako když kousnu pod kůru stromu a vznikl takový divný pocit jako že mám smůlu na zubech, které se nedalo zbavit. Pálenka musela dlouho zrát, necelé 3 roky, než byla pitelná. Nyní je to něco mezi borovičkou a ginem.
Nemohu srovnávat s ovocnými kvasy, které jsou úplně někde jinde. Ale je to zajímavá vsuvka mezi ochutnávky rúzných pálenek. S degustací přátel je to různé, někdo nemůže pálenku pozřít a najde se i takový co už jinou nechce.
Mimo jiné se zkoušela pálenka i z květů černého bezu (né vždy mi dobře vykvasila) a byli testované i květy pampelišek, které měli po vypálení lehký nádech do meruňky.
Má někdo obdobný výstřelek?