Osobní a praktické zkušenosti nemám!
Protože ve Valašském království se citrusy vůbec nepěstují. Ale kdybych se k nějakým ve větším množství dostal, udělal bych s nimi spíš to co psal výše p. Vysloužil - džus.
*
"...Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou..."
V případě macerátu určitě, ale při destilaci ne. Nežádoucí složky zůstanou v kotli.
*
Co se týká pesticidů, fungicidů apod. netuším jak a čím jsou citrusy během vegetace ošetřovány. Ale lidé je běžně bez větších otrav jedí. I bez destilace - metody oddělování od sebe směsi látek.
Ale čím a jak je napouštěná kůra, která se běžně nejí nevím. Jen si myslím, že nějak extra velký jed to nebude protože by mohla být kontaminovaná i dužina! A taky, že se eliminuje buď úplně nebo aspoň částečně destilaci.
Anebo by se mohly plody před naložením umýt, vyprát apod.
*
V příloze je foto od známého moravského lihovarníka, na netu veřejně přístupné i s popisem výrobku. "vesele-vanoce-preji-mandarinky"
Rafael.