Zkusím tedy doplnit svůj vlastní poznatek, nechci to nazývat zkušenost, protože jsem tak postupoval poprvé.
Minulý podzim jse sezbíral trnky a s přicházejícími mrazy jsem trnul, protože kvas ač kvasil, tak na chuť byl sladký a refraktometr ukazoval 10 - 11 Br. Pálení jsem proto odložil, kvas jsem musel překýblovat do beček, které byly ve sklepě (teplota během zimy cca 8°C). V březnu jsem ztratil trpělivost a vypálil i když obsah cukry byl stejný (pro dokvašení nebyly podmínky). K mému překvapení ale výtěžnost při pálení byla standardní cca 10l/100l kvasu. Navíc mě mile překvapila i aromatičnost a chuťový vjem. Už vůbec si nedovedu vysvětlit, proč byl kvas sladký, když pro pozdní trnky jsem nepřidával žádný cukr (v několika diskuzí jsem ale podobnou zkušenost více lidí už zachytil).
Myslíte že je to cesta k lepším výsledkům (odklad pálení na jaro), nebo je to současně riziko, že se kvas zvrhne a například zoctovatí?
Díky za příspěvky
VLK