Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Posudzovanie ovocného kvasu
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Óóóó... môj ty bože...indecision

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (73) - xxx.xxx.114.96 (?)
1.2.2019 22:28, počet návštěv: 3353
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

     príprava kvasu, je nesporne veľmi dôležitá časť cesty k vzniku kvalitného destilátu. Často sa tu diskutuje o probléme pripravenosti kvasu na destiláciu. Niekto sa snaží o zistenie množstva zbytkového cukru vo vykvasenom kvase, niekto kontroluje produkciu oxidu uhličitého... atd.

Ja pripravenosť kvasu posudzujem inak. Koniec koncov, každý má svoje "osvedčené" metódy..

Je čas na destiláciu slivkového kvasu, ktorý som starostlivo pripravoval minulý rok a neskromne si myslím, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni.

Napriek tomu, že pripravenosť kvasu posudzujem inak, rozodol som sa urobiť merania, ktoré by mohli niekoho zaujímať...

Dúfam že mi prepáčite, že niektoré údaje zámerne neuvediem..:)

Použitá vzorka bola zo stredu kvasu (nerozmiešaného)

Kvas - Slivky

Teplota vzorky - 19,7°C

Chuť - slabo kyslá lahodne slivková

Farba - sýta tmavo až bordovo červená, proti zdroju svetla  - číra.

Pary - spľahlivo horľavé

Cukromer -    3,9%

Liehomer - cca    (-10%)

Refraktometer (alkohol) -    25,5%

Refraktometer (BRIX) -    10,1°

           s pozdravom.:)

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.175.9 (?)
2.2.2019 19:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co k tomu dodat. Vzal jste bodový vzorek, v ostatních částech (u dna či pod dekou nahoře) asi budou jiné. To jste se chtěl jen pochlubit?

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?)
2.2.2019 20:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč je tady, myslím celkově na zahradě, tolik negativních reakcí, tolik snahy někoho zesměšnit?
A navíc ještě takovým neodborným způsobem! A od lidí většinou bez zkušeností a znalostí dané problematiky...
*
No, vzal vzorek, vzorky tak aby byly použitelné. Jak to měl jinak udělat?
*
Já bych se spíš zaměřil na něco jiného.
10°Bx mi přijde hodně vysoká hodnota. Osobně bych si tipnul, že El Edgar měl hodně cukernatou surovinu. Nebo kvas...
Může si to zkusit tím, že dá do tepla jeden vzorek originální a druhý zředěný vodou.
Troufám si tvrdit, že ten zředěný se ještě rozkvasí.
*
Jsme s Edgarem, nechci tvrdit, že ve sporu, jen v diskuzi o tom jak moc jsou použitelné a relevantní údaje refraktometrů v dokvašujících, vykvašených lihovitých kvasech.

Rafael.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (73) - xxx.xxx.114.96 (?)
2.2.2019 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

    keď to teraz po sebe čítam, tak zisťujem, že som sa chcel pochváliť.:) (okrem tej časti s výsledkami meraní)

asi by som sa mal hanbiť.

no čo už,...už príspevok nedokážem zmazať.

Tak mi to prepáčte.:)

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?)
2.2.2019 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, to nemusíte!

Aspoň já, nevím jak kdo jiný, oceňuji Vaše psaní a měření. Hlavně to měřeni a práci s ním. Na rozdíl od tláchalů od klávesnic...

(Já se časem s něčím podobným přidám. Švestkoviny jsou furt v sudech a nějak není čas, ale hlavně snaha s tím něco dělat...).

Rafael.

Připojit reakci
   

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (73) - xxx.xxx.114.96 (?)
8.2.2019 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád by som doplnil informácie o kvase, ktorého výsledky meraní som zverejnil v predchádzajúcom príspevku.

(pre tých, ktorých to zaujíma)

Kvasu bolo 230L

Destilácia bola dvojstupňová, v pestoveteľskej pálenici.

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 40% bolo celkové množstvo destilátu 22L 71,3% to znamená 15,69LA.

Po nariedení na 52% je celkové množstvo 30 L.

Myslím, že výsledok je veľmi dobrý.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (73) - xxx.xxx.93.103 (?)
19.8.2019 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre zaujímavosť, alebo porovnanie uvediem ešte hodnoty marhuľového kvasu namerané deň pred destiláciou. Kvasov som mal tento rok viac, ale tento mal najlepšiu bilanciu...wink

Použitá vzorka bola zo strdu nerozmiešaného kvasu (číra tekutina)

KVAS - Marhule odroda Veľkopavlovická.

Teplota vzorky -  20°C

Chuť - slabo kyselkavá

PARY - spoľahlivo samostatne horiace

CUKROMER - 1,6%

LIEHOMER -  cca (-7%)

REFRAKTOMETER (alkohol)  - 16,5%

REFRAKTOMETER (Brix) - 6,5%

Destilácia bola dvojstupňová v pestovateľskej pálenici.

Kvasu bolo 310 L

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 38% bolo celkové množstvo destilátu 24 L 69,5% to znamená 16,68 LA

Po nariedeni je celkové množstvo 32 L

Vzhľadom na to, že kvas zásadne nedosladzujem je to nadpriemerný výsledok.

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.112.42 (?)
12.9.2019 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ako povedal už jeden z pánov. Tá marhuľovica musela byť lepšia. Hodnota Brix pri kvôstkovinách by mala byť na úrovni cca 7. Vtedy je kvas pripravený. Pri prvom vašom kvase sa jednalo pravdepodobne o nedokvasenie, alebo zastavenie kvasenia. Najjednoduchší test je dychatelnosť výparov kvasnej nádoby. Jednoducho ak sa nadychnete výparov nad kvasom, kvas je potrebné zmerať cukromerom, resp. Brix. Ak sa nad kvsnou nádobou nenadýchnem, nemá zmysel ani niečo merať, kvasný proces neskončil. Nedokvas, alebo precukrovanie kvasu spôsobuje škrabanie v krku. Doporučujem i v takýchto prípadoch nevylievať! Hotovú nepiteľnú palenku 52%zmiešať v pomeroch: 1l palenky, 1dl čierneho čaju(studeného), 6ks zrniek kávy.
Připojit reakci
            

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (73) - xxx.xxx.255.208 (?)
20.9.2019 19:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Óóóó... môj ty bože...indecision

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dřevo do destilátu4517.10.201930726
Koupě Palírny 1614.10.20193088
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918230
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.2019900
Test na metanol832.10.201994596
Kvas trnky630.9.2019820
Šípkovica ako ma to2326.9.201939447
Vzdálenost trubky od kotla626.9.2019857
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191780
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193354
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201922704
Novy kvas nekvasi712.9.20191410
Výtěžnost a cena1012.9.20191759
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191206
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019138471
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910425
Destilační přístroj193.9.20193498
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201935804
Míchat lutr při 2D?329.8.2019841
Pečetní vosk1027.8.20191319
Da se to este?927.8.20191301
borovička827.8.201921617
Kvas broskve226.8.20191024
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191947
Olej v destilatu222.8.2019619
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191683
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201918429
Aroma meruňkovica813.8.20191771
Pálení ovocných vín1912.8.201911837
Melounovice610.8.20191100
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201931272
destilační přístroj10529.8.20191453836
Refraktometr na měření kvasu233.8.201912655
Trubka ke chladiči21.8.2019820
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193712
Cudny proces palenia430.7.20191073
Meruňkový kvas 4627.7.201947033
Ražná - ražovica1526.7.201944811
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191680
Ananasový kvas318.7.20191714
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield21.10.2019
Elektrická udírna z Mountfield21.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku16.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku15.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku14.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů