Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Z akademických důvodu bych rád znal názor jaký by měl úspěch hnědý rum připravený tímto způsobem:

50l demižon = 40l kvasu = 9kg třtinového cukru + 30l vody + 5l třtinové melasy.
9kg cukru + 30l vody = 35,5l roztoku (39kg) = 23°Bx

Kolik zkvasitelných cukrů dodá melasa je ve hvězdách takže raději počítám že prakticky 0. Možná by něco napověděl refraktometr.
Třtinový cukr demerara s vysokým obsahem melasy (4500 ICUMSA - nevím co toto číslo znamená)

1. V teplé vodě (kohoutková?) rozpustím cukr, následně přidám melasu

2. Jakmile klesne teplota roztoku pod 28°C v jeho menším množství rozpustím Rumové kvasnice (Saccharomyces) s tolerancí do 15%. Údajně je dobrý kmen Schizosaccharomyces? V balíčku rumových kvasnic je obsažena i výživa (v jaké kvalitě těžko říct) Promísíme s celým objemem

3. Kvasíme v pokojové teplotě nad 20°C. Jakmile přejde bouřlivé kvašení nasadím kvasnou zátku.

4. Pro destilaci je nepřípustný kvasničný kal : jakmile kvasinky sednou na dno scedíme do druhého demižonu a necháme pod kvasnou zátkou dále čířit. Před destilaci to vzít ještě přes papírový filtr?

5. Destilace 1D + 2D - postup shodný s ovocným vínem. Otázkou je zda senzorické oddělení úkapu a dokapu se bude řídit stejnými vjemy. Měděný reakční člen je zřejmě nepotřebný?

Filtrace přes uhlí? Předpokládám že by došlo k odstranění žádoucích aromat, která se sice v této fázi nezdají ideální, ale jsou zapotřebí pro následující zrání v sudu.

6. Vypálený destilát nechat 3 týdny odvětrat. Naředit na 50% - tato síla mi vyhovuje u ovocných pálenek, velmi předpokládám, že bude sedět i rumu.

7. V následujících týdnech macerace koření? Vanilkový lusk, skořice, nové koření, pepř, zázvor, pomerančová kůra - na jak dlouho?

8. Obarvení a ochucení sladkým karamelem ze třtinového cukru nebo melasy? Dělá se to ještě před zráním v sudu?

9. Zrání v dubovém soudku. Pokud je k dispozici pouze nový sud je lepší je alespoň na pár týdnu “vybít” do levného červeného vína? Je důležité aby byl sud pořád plný? Do vzduchové bubliny unikají aromatické látky? Nebo proč se sudy se zrající pálenkou (whiskey, koňak, rum) dolévají? Není to přece víno které se zkazí.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika