Nezapomněl, udělal jsem to úmyslně...
*
Ano, tu knihu znám. První vydání 1930, druhé 1945.
A už tehdy, pro někoho v době prehistorické, se již doporučovaly kvasné uzávěry! Aspoň v odborné literatuře i když ji tehdy bylo pramálo.
*
Ještě mi nedá, nevrátit se k tomu oleji:
Měl jsem štěstí když takové nádoby Baumax vyřazoval ze svého sortimentu a levně jsem je nakoupil. A po přečtení návodu k nim jsem byl doslova šokován. Lít nějaký olej do meziprostoru, mezi plovoucí víko a stěnu nádoby mi přišlo jako neskutečná prasárna. A taky to, že byly vyrobeny někde na Balkánu.
Ale časem jsem zjistil, že to není žádná "balkánská vychytávka", ale celkem standardní způsob skladování vína apod., kdy je potřeba odpouštět a zamezit styku obsahu se vzduchem.
Ale nikdy jsem tam olej nenalil, používal jsem je jen jako macerační nádoby k přípravě likérů. Tam přístup vzduchu nevadí, ba naopak přispívá k zrání.
(Ty nádoby mají víka dvě. Jedno plovoucí a druhé krycí a samozřejmě, že bez toho oleje nebo nafukovací duše netěsní).
*
Pane Vysloužile, ale to asi určitě víte, na skladování, stohování jsou ideální vinařské nakvašovací V - kádě. Ale mi se na nich nelíbí, že jsou moc velké, vysoké, že běžně nedosáhnu na jejích dno apod.
Jednou jsem do jedné po hlavě ze žebříku spadl..., a od té doby je nemám rád.
Rafael.