Jeden takový sud má cenu cca 3 - 5l slivovice a vydrží hodně dlouho.
Je to velká investice?
Já ty mé od prvního prodejce u nás mám už přes 20 let a cena se moc nezměnila. A pořád jsou jako nové a určitě mě přežijí.
Poprvé jsem je získal v blízkém Seliku před cca 40 roky. Ale ty byly bez spon a víka byla bez těsnění a byly uraženy výstupky na uchycení spon.
Tak jsem to tehdy řešil teplou plastelinou a gumovou palicí.
A s velkým gustem, i když jsem měl k dědovi velkou úctu, jsem ty jeho velké dubové a modřínové kádě s radostí rozebral, rozřezal a spálil...
Kdo má zkušenosti s dřevěnými kvasnými nádobami, jejích údržbou a tak, musí mi dát za pravdu.
*
Ještě mi nedá, kdysi někteří v mém okolí si nemohli vynachválit takovou "vychytávku". Kvas v klasických popelnicích nebo nebo jakýchkoliv ocelových barelech.
Ale k jejich cti musím ještě dodat, že tam byly ty kvasy umístěny v plastových pytlích.
Rafael.