Jinak mi přijde pomalý, neekonomický, hůř regulovatelný a stavebně náročnější.
Svatá slova. A co hůře, obtížněji se odebírají úkapy, protože u hustých kvasů, např. jablečných je gradient teplot mezi stěnou a středem dosti výrazný. A jablečné kvasy vykazují největší podíl úkapů, v dokapech jsou ale jednoduché. Dvojplášť bez míchání? Neštěstí! Doporučuji jednoplášť s mícháním a s ohřevem nejlépe nerezu s výhodou dřevem při 1D. Ovšem pro 2D je to problém. Ohřev drobným dřevem získají kvalitní destilát jen ti, co mají více nežli desetiletou praksi, prostě vědí své. Spirálový chladič - měděný? Skvělý pomocník, ale upozorňuji na to, a v tom má pan Rafael pravdu, musí být umístěn vertikálně. V opačném případě dochází k nárustu tlaku v aparatuře a to zhoršuje podmínky odddělování dokapu. slosar-petr@seznam.cz