Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak jsem pátral, proč amygdalín je nebezpečný, kyanovodík prudce jedovatý a přesto mandlové aroma je zcela bezpečné.

No a zjistil jsem, že při kvašení si kvasinky z glykosidového základu Amygdalínu vezmou ty dva jednoduché cukry a zbydou Kyanovodík + Benzaldehyd. Obě tyto složky i nadále voní po mandlích. Kyanovodík zcela po těch hořkých a Benzaldehyd po směsi hořkých a sladkých. Zásadní je ale to, že pokud vedeme kvas alespoň pár dní při teplotě lehce nad 27°C, tak se produkovaný kyanovodík odvětrá spolu s CO2, ale Benzaldehyd v kvasu zůstane.V době, kdy u kvasu budete držet tu teplotu nad 27°C, je bezpodmínečně nutné, aby kvas měl pH pod 5,6 (jinak se iontový či plynný HCN netvoří či zůstane v kvasu jako sůl = cyankali). Totéž platí i při úvodním zahřívání při destilaci, aby HCN odešel ještě před metylalkoholem. Problém u Benzaldehydu je opačný, protože při rychlé a přesné destilaci se svou teplotou varu (178,1 °C) má snahu zůstat ve výpalcích. Výhodu mají ti co provádějí destilaci na nejjednoduším jednoplášťovém zařízení, kde se místy mač přehřívá, bubliny varu vynášejí destilovatelné frakce v poměru jejich parciálních tlaků a absence rektifikace nezabrání vykondenzování v chladiči...
Třetí pojistkou v procesu práce s přírodním mandlovým aromatem je zrání v sudu, kdy přes stěny sudu probíhá "andělská daň" přibližně podle parciálních tlaků (potažmo teplot varu) a polarity jednotlivých složek příslušného destilátu (nepolární přestupují snadněji než polární).

Ale jak doporučuje Rafael, přidání potravinářsky testované směsi Benzaldehydu, etylvanilinu a dalších aromat je sadné, lehce opakovatelné (či opravitelné) a především naprosto bezpečné.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika