Říká se, že pekařské kvasinky (droždí) snesou 8%obj. EtOH - při vyšší koncentraci uhynou. Dejme tomu, odpovídá to ostatně mým zkušenostem. Zajímalo mne, kolik EtOH snesou kvasinky VÍNKA. Na I-netu jsem to nenašel. Navštívil jsem proto známou a renomovanou prodejnu zahrádkářských potřeb v Praze. Sympatický a erudovaný vedoucí překvapeně prohlásil, že jsem za 30 let jeho odborné praxe první, kdo mu takovou kuriozní otázku položil. Nicméně, projevil se jako velmi chápavý odborník a jal se obvolávat své dodavatele kvasinek VÍNKA, kteří to také nevěděli, pak obvolával výrobce, kteří většinou už zanikli, nebo se kvasinkami již nezabývali. Pak objevil jednoho, který mi zaručil do telefonu, že tyto kvasinky snesou 16obj.% EtOH. Vedoucí prodejny byl potěšen, jednak tím, že mi mohl vyhovět, jednak tím, že si mohl tuto kuriozní informaci zapsat pro případné další náhodné tazatele. Projevuji mu tady své uznání. Jaký je Váš názor na odolnost kvasinek VÍNKA? Pro ty, kdo zakládají kvasy, je to přece fundamentální informace. Nebo se mýlím?
Příjemný den všem!