Dobrý deň.
Mrzí ma, že ma nechápete celkom správne.
Nemyslím si. že má nejaký zmysel porovnávať meranie jedného, a toho istého roztoku prekvaseného kvasu refraktometrom a cukromerom. Oba prístroje pracujú na úplne inom princípe a preto výsledky budú vždy rozporuplné.
Refraktometer nemá šancu namerať nejaké relevantné hodnoty v roztokoch typu: prekvasený ovocný kvas. Podľa mňa je refraktometer úzko špecializovaný na meranie roztoku vody s cukrom, to znamená čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy a podobne.
Ako som už spomínal, prekvasený kvas obsahuje veľa kvasením vzniknutých zložiek s rôznou hustotou a povahou ktoré majú rôzny lom svetla prechádzajúcim cez optický hranol. To znamená že výsledky merania cukru vo vykvasenom kvase refraktometrom je (mierne povedané) "veľmi nepresné".
Skúste napríklad refraktometrom zmerať Ocot... koľko by mal obsahovať cukru?...a čo na to refraktometer??? Alebo ovocná pálenka?...čo by podľa Vás mal ukazovať logicky refraktometer?...a čo nameral reálne? A čo obyčajná soľ?(slaná voda)...tá dokáže imitovať cukor dokonale!
V prekvasenom kvase vzniklo toľko rôznych látok že určiť čo vastne zobrazuje stupnica refraktometra je nemožné!
Neviem čo napísať na záver.
Možno len poradím záhradkárom začínajúcim zakladať svoj prvý kvas: Nestrácajte čas meraním prekvaseného kvasu refraktometrom v snahe zistiť koľko je v ňom zbytkového cukru. To jednoducho nie je možné!
Spôsobov ako posúdiť či je kvas pripravený na cestu do pálenice je viacero. Myslím že ak si osvojíte naozaj správnu a precíznu techniku prípravy kvasu od začiatku až po koniec tak ich ani nebudete potrebovať!!!
S pozdravom...