Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Tohle tady nikdo nikdy netvrdil.
Jen to, že je to údaj orientační a k nějakým přesným analýzám nepoužitelný. Tady a i v různých seriozních zdrojích se tvrdilo, že pokud kvas po delší době ukazuje ještě 11°Bx rozhodně není dokvašený. O dokvašeném kvasu se dá hovořit pokud refraktometr ukazuje hodnoty kolem 5°Bx.
Samozřejmě se musí brát v úvahu, že pokud kvas má při zakládání např. 25-30°Bx nebo i více, tak v běžných podmínkách je ta hodnota 11°Bx už konečná. Ale za to refraktometry nemůžou. Za to může vysoký obsah lihu který kvašení ukončí a ne nepřesnost refraktometrů.
Každý kvas, každé dezertní víno, každá medovina kterou jsem kdy vyrobil jsem měřil refraktometrem, obsah alkoholu zpočátku zjišťoval destilační zkouškou a všechny údaje byly pro domácí účely použitelné.
Tak proto začínám být už na tu dohenestaci refraktometrů tady až alergický.
Nikomu nic nebrání si to sám vyzkoušet. Udělat si pár referenčních roztoků lihu s vodou, do nich přidávat cukr, nebo cukerný sirup a měřit. Pak si to přepočítat přip. porovnat s měřením klasickým ponorným hustoměrným cukroměrem...
(Ono vlastně i na ten hustoměr který já osobně rád nemám a ukazuje úplně jiné údaje než refraktometr který používám už skoro 40 let se dá zvyknout. Jen to chce čas, zkušenosti, ale hlavně ty dva údaje nezaměňovat nebo nepokoušet se je LAICKY přepočítávat nebo LAICKY porovnávat!!!)!


Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika