Ďakujem všetkým za názory a rady!!
O týždeň mám termín v pálenici, takže uz tie sudy nejdem otvárať, nech by som zistil čokolvek, už by mi to nepomohlo - skôr páliť nemám kde. Takže nechám sudy na pokoji aby som z nich nevyhnal ten CO2 čo tam zostal z kvasenia (ak kvasenie už skončilo).
Nebál som sa len zoctovatenia, ale aj toho aby sa kvas neskazil aj inak (napr. ked som robil svoj prvý kvas- kamarát poradil miešať, a vtedy mi po pomiešaní kvas chytil nepríjemný zápach ktorý bol poznať aj vo výsednom destiláte -možno som vtedy zle miešal a do kvasu dostal veľa vzduchu...). Navyše jablkovice často majú takú typickú pachuť - možno od prepadnutej deky (usudzujem podľa toho že keď som z príliš naplneného sudu musel pri búrlivom kvasení odobrať kus jablčnej drte, hneď som to nevyhodil a po pár dňoch to začalo srmrdieť tým "typickým" smradom mizernej jablkovice pre ktorú majú jablkovice takú zlú povesť - možno hniloba alebo iný rozklad nakvasenej jablčnej drte). Takže už tie sudy radšej nechám na pokoji nech ich chráni aspoň ten CO2 čo tam je, a o týždeň uvidím čo z toho natečie :-)
Michal