Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Destilace - základní dotazy
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravim, hodlam si poridit destilacni pristroj, ale vidim vic druhu, bez odkalovace, s odkalovacem, nebo vic odkalovacema, jakesi filtry a podobne.Jenze me alkohol absolutne nebere, jen ten na extrakci bylinek a to si tu trochu koupim, zato me hodne bere destilovana voda a na tu si ho chci poridit a moc prosim opravdu odbornika na paleni jestli by poradil, co vsechno je potreba na destilaci kvalitni destilky a co bych kupoval prakticky zbytecne? Moc dekuju za odpove a at se dari :-)...proud

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3   

Destilace - základní dotazy


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
30.9.2018 8:29, počet návštěv: 17254
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, prosím, chtěl bych se zeptat. I když jsem pročetl toto forum dost pečlvě, nenarazil jsem na opravdu "uklidiňující" fakta.

Pokud si pořídím či vyrobím jednoduchý dest. přístroj a vypálím v něm ovocný kvas, zachytím vše (vč. úkapu a dokapu) tomu se říká lutr, je to tak? A ten by měl podstoupit druhou destilaci v čisté aparatuře, kde se úkap a dokap již odděluje.

Co se stane, pokud bych pil už ten lutr (ne, že bych to měl v úmyslu). Jde mi o to, jestli, pominuli asi nevábnou chuť, by mohl být zdravotně nezávadný. Říkám si, že ten démonizovaný metanol je obsažen v kvasu, ale vždyť kvas, pokud by se jen přecedil by se dal také rovnou pít, jako čůčo, třeba¨, nemám pravdu?

Nebo, když se zeptám jinak, dá se při nejhrubším zachování pravidel domopalnictví vyrobit něco opravdu nebezpečného pro zdraví?

A při té druhé destilaci, je tento postup, v kostce, správný?

Pomalu zahřívat lutr. Až do teploty 79°C vylít vše, co z kapátka vyteče a poté zachytávat a přitom teplotu pozvolna přidávat. A když alkoholovost klesne ke 20% skončit.

Kam až ta teplota má ale stoupnout a jak poznám, kdy se jedná o nežádoucí dokap? Nemůžu u toho přece neustále stát se štamprličkou a ochutnávat, to by se mi asi neudělalo dobře. A neustálé měření lihoměrem také asi nebude moc praktické.

Omlouvám se všem, kterým se zdají mé dotazy banální a tisíckrát zodpovězené, ale já to takhle pohromadě (alespoň zatím) nikde nenašel a fakt by mě to zajímalo. Moc děkuji za váš čas

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.19.119 (?)
30.9.2018 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dejte si do vyhledávače heslo Deslik, otevřete si ho a tam si to nastudujte. Je to probráno "po lopatě" i s odpověďmi na dotazy.

Připojit reakci
   

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.159.150 (?)
1.10.2018 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji nejdříve si koupit knihu. Třeba "Jjak vypálit lepší slivovici". 90% dotazů bys potom už neměl!!!

Kvas ochutnávám na jazyku, ale v životě by mne nenapadlo se ho napít. Stejně tak lutru... U lutru nic neoddělovat, lze ho vydestilovat rychleji, teče při vyšší teplotě, ukončit při lihovitosti 15 - 10%, někdy nevábně smrdí, někdy je mírně zakalený.

Mezi 1D a 2D aparatutu propláchnout, umýt. Zapomíná se na to a pak to taky tak vypadá.

2. destilaci hódně pomalu mezi 60 - 65 stupňů (zmizí pachuť lehkých uhlovodíků po kanagomu a ředidlu).

Potom začne vytékat za velkého bublání metanol. Opět zpomalit ohřev, aby měl čas odejít.

Potom je prodleva asi 5 stupňů, kdy nic neteče. Takže metyl musí spolehlivě oddělit i začátečnický jouda. Použít do ostřikovačů.

Pak už jde vlastní pálenka. Okolo 55% už je třeba měřit lihovitost, aroma, chuť (nemusíš píts, můžeš ochutnat a vyplivnout). Praxí poznáš, že někdy vypneš při 50%, někdy při 45%, někdy níže. Konec se prostě musí hlídat, je lepší ho i po půllitrech oddělovat, aby se nezvojtil celý objem. ten půllitr pak můžeš přidat - a nebo zase máš do ostřikovačů..

Takže ještě jednou - načerpat teorii a potom už jenom zkoušet a zkoušet. Každý má jinou aparaturu, jiný kotel, jinak umístěný teploměr, není fakt niverzální rada. Chce to jen trpělivost a hlavně dobře založit kvas. Z blbýho kvasu se fakt nic dobrýho vypálit nedá.

Připojit reakci
      

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.93.92 (?)
2.10.2018 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc děkuji, velmi vzácné rady. Také už dva dny pročítám deslik a už z toho mám v hlavě bramboračku. Chtěl bych si na příští sezonu postavit vlastní aparát, ale těch variant a údajů a druhů přístrojů je tolik, že mi z toho jde hlava kolem!!! Zatím fakt nevím ani, jak začít. Podrobný návod na to, jak zhotovit ten který destilátor se hledá fakt hodně blbě. Moc lidí se dělit nechce sad

Připojit reakci
         

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.49.255 (?)
2.10.2018 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nechci nijak mentorovat za což se předem omouvám, ale Jednak je destilátorů spousta, jejích principů a konstrukcí taky a každý zájemce o ně má jiné místní podmínky, představy, možnosti a tak... Takže si musí vybrat hlavně podle nich. Ale co je dle mého názoru nejdůležitější, musí k takovému rozhodnutí tak nějak dozrát. Myslím si, že by si měl, jako já a mi mých podobných "starců" na spoustu věci přijít sám na základě praktických zkušeností a tím i získaných dovedností. (Dnes je to díky internetu velmi jednodušší i když je se tam třeba mnohdy prokousat spousty blábolů). Pokud pominu založení sadu, tak zavařování, pasterizace, výroba moštů, sirupů, pak ovocných vín, macerace, tinktury atd., atd., Filtrace, odkalování, stáčení, láhvování takových. Nebo třeba vyrobit si sám drtič, lis na ovoce, pochopit základní jejích principy je základ. Takové základní zkušenosti jsou dost těžko přenositelné, ale velmi důležité pro ten nejvyšší level... Rafael.
Připojit reakci
         

Destilace - základní dotazy


Kamil Severa (88) - xxx.xxx.234.79 (?)
3.10.2018 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jak velký chcete dělat aparát? 10, 50 nebo 100 litrů??
Připojit reakci
            

Destilace - základní dotazy


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
3.10.2018 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, počítal jsem tak 35L, aby to bylo na cca 20L kvasu nebo moštu. Velká množství budu vozit do pálenice, ale tak nějak během roku bych si rád hrál se všemi možnými surovinami.

Připojit reakci
            

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.191.180 (?)
3.10.2018 23:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pri 100 L aparáte z nerezového hrnca šírky 50cm

stačí 80mm, alebo treba radšej 100mm priemer náplňovej kolóny?

rozmýšľam použiť medené odkvapové rúry, ktoré sú práve priemerov 8cm aj 10cm

ako sa dá najjednoduchšie napojiť na nerez pokrievku hrnca?

mosadz vraj nevadí v zostave - je to pravda?

Připojit reakci
      

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.241.214 (?)
17.10.2018 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolil bych si rozšířit dotaz k průběhu 2D. Na spoustě míst je zdůrazňován význam oddělení dvou neslučitelných frakcí procesu 2D - předkap a jádro. Z čtení tohoto fóra jsem si udělal obrázek, že existují 3 (minimálně) metody jak rozpoznat přechody mezi těmito frakcemi:

1) nejčastěji se zmiňuje velmi pomalá destilace (po kapkách) a měření objemu předkapu. Po získání cca 100 - 150 ml na každých 10 litrů lutru je možno zastavit jímání předkapu a přejít na jádro. Tato mteoda vychází ze zkušeností a doporučuje se ještě senzoricky ověřit, zda už nastala správná chvíle (viz bod 3)

2) exaktnější metoda by mohla být založena na měření teploty destilačních par v nejvyšším místě chladiče. Pokud budu opět vést pomalou destilaci, pak po překročení teploty 77,1 (ethylacetát)  s jistým přesahem? kolik) mohu přejít na jímání jádra. Tato matoda má jistě více úskalí a nebude vhodná pro široké využití:

  a) problém přesného měření absolutní teploty(alespon 0,1 C)

  b) problém vhodného umístění sondy, tak aby nedocházelo k teplotnímu spádu mezi teplotou par a teplotou pláště přestupníku, kde by byla sonda umístěna

3) senzirické ověření výstupu destilátu

  a) čichový vjem - rozpoznání látek s čichovým vjemem blízkám actetonu kanagomu, apod

  b) chu'tový vjem - naředění jímaného destilátu vodou a ocutnání (bez polykání)

Po této analýze bych rád položil dotaz zkušeným experimentátorům, zda má smysl pokoušet se ověřovat přechod metodou měření teploty. Z hlediska snadné opakovatelnosti této metody by bylo možné experiomenovat s různým přesahem od teploty 77,1 C a hledat na základě chťových vlastností získaného destilátu optimální teplotu přechodu, případně kombinovat všechny metody dohromady.

Děkuji za názory odpověď

VLK

Připojit reakci
         

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.190 (?)
18.10.2018 1:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Předkap a jádro nema vubec ostrý přechod, na teplotu se vykašlete, protože množství ukapu je zavislé na druhu ovoce, kvalitě kvasu a dalších faktorech, navíc pokaždé muže být výkon kotle ohřevu trochu jiný a když napřiklad máte rychlejší náběch, tak se vám do předkapu dostane velmi brzo i část jádra, které je však stále ovlivněno těmi smrady. Proto ten pomalý náběh teploty a jímání po kapkách. Množství i teplota na které končím předek je vždy jiná. Takže jen na teploměr se nespoléhejte, když přepálítezačátek muže vám to smrdět i v 80 stC.. Z 10 ti litrů lutru, který má 30 procent vždy těch 200 ml jde nekompromisně, není třeba chutnat už po čichu je to jasné. Pak už přichází na řadu senzorika, já očuchávám a válím na jazyku vždy centimetr v panáčku naředěnej centimetrem vody. Když se mi to zdá super beru. Musím Vás ale uklidnit, že i kdyby jste z tohoto množství odkapal těch 200 ml a začal brát bez ochutnávání jádro, tak v tom nožství následného destilátu to nemužete poznat, protože to je dostatečné množství. Jen když přeženu rychlost náběhu a začátek,  což se mi taky stalo, tak jen vypnu topení, všechno vyleju zpět do lutru a hezky znova. V palírnách, kde mají lihoměry pod plombou odstraňují 1,5 až 2 litry z 300 litru kvasu. To vám mnohem více mohou pokazit výsledek dokapové složky. To z mých zkušeností. Snad se mnou budou i ostatní kolegové souhlasit. Honza

Připojit reakci
            

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.241.214 (?)
18.10.2018 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci a rozumím Vašemu vysvětlení, je to určitě bezpečné. Ta varianta s teplotou mě napadla v sovislosti s otázkou, zda se ale o něco při tomto přístupu neokrádáme. Tím nemyslím kvanitu ale kvalitu.

Která část spektra destilátu se podílí na požadované ovocné chuti je také předmětem stálého dohadování a nikdo asi nedokáže prokozatelně doložit jak to je. Zaznívá však, že se na tom podílí jak nízkovroucí složky, tak vysokovroucí, tedy je vhodné jádro rozšiřovat oběma směry, ale při zachování kvality chutě.

U přechodu na dokap je to jasné, tam musíme koštovat a odstavit to v okmžiku kdy už cítíme přiboudliny.

Na druhé straně je to problematické. Těsně před ethylalkoholem vře ethylacetát, který ve vyšší koncentraci čpí podobně jako aceton. Vzhledem ktomu, že jsou ty teploty blízko, je problematické je důsledně oddělit, ale také se mi zdá (z obsahu diskuzí), že při malé koncentraci naopak tomu destilátu dává ovocnou příchuť. Proto mě napadlo zda by nebylo vhodné umět přejít na jádro dle teploty, což by mohlo garantovat řízený obsah athyl acetátu.

Protože nemám praktické zkušenosti, chtěl jsem vyvolat debatu paličů, kteří při přechodu na jádro se řídí teplotout.

Děkuji

VLK

Připojit reakci
               

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?)
18.10.2018 17:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teplota, neboli bod varu je závislá na koncentraci složek ve směsi. A obsah jednotlivých složek je závislý nejen na druhu suroviny, ale i na průběhu kvašení. A to může i ve dvou vedle stojících sudech ze stejného ovoce probíhat odlišně. Proto není možná automatizace destilačního procesu a ani lpění na nějakých pevně daných teplotách. Jsou to jen hrubě orientační údaje.
*
Jinak vady pálenek způsobené špatným oddělením úkapu jsou lehce odstranitelné a tudiž nijak nebezpečné. Na rozdíl od dokapu, tam už zbývá jen další destilace a ztráta aromatických látek a z pálenky se stane jen ovocný líh.
Proto považuji ředění lutru na 30% což se leckde doporučuje za zbytečné, či lépe napsáno, až za škodlivé! Rozumný destiláter se naopak snaží mít ho co nejvyšší aby díky nižším teplotám mohl lépe oddělit dokap.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.241.214 (?)
18.10.2018 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za vaše příspěvky 

VLK

Připojit reakci
            

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.236.138 (?)
18.10.2018 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidám drobné rady, ale už se určitě opakuji, tak promiňte. Především etylacetát, alias octan ethylnatý má bod varu ne 77,1 °C ale 76,8 °C (Šedivec, Flek: Příručka analýzy organických rozpouštědel, Praha 1968, str. 226). Zdá se Vám to malicherné? Kdo rozumí dějům, které se odehrávají v koloně to jistě ocení, zde se potkává kapalná a parní fáze, dochází k rovnováhám a tam se rozhoduje o kvalitě budoucího destilátu. Pro určení konce odběru úkapů existuje jednoduchý, ale velmi užitěčný postup. Oceňuji ty, kteří vědí, že se při odběru úkapů nesmí topit jak na lokomotivě, prostě z chladiče to smí pouze kapat, max. tenká nitka. Všichni víte, jak to probíhá v palírnách, kde se hlavně spěchá. Odebere se 1 - 1,5 l, destilát teče jak Dunaj, palírník prohlásí, že jsou úkapy odebrány a bere se jádro. Úkapům se musí dopřát čas, min 15 min. Pak swe odebere vzorek, řekněme polovina polévkové lžíce a nalije se do 78 - 80 °C teplé vody, stačí 2 dcl, zamíchá teploměrem a důkladně očichá. Pokud si nejste jisti, doporučuji ještě chvíli odebírat úkap a pak zk. opakovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.16.151 (?)
18.10.2018 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsem moc rad ze se vyjadrili i jedni z nejvetsich odborniku weboveho prostredi. V podstate diky Vam jsem se i ja ucil. Popravde nevim proc je uvadeno na webu Deslik, ze se má lutr ředit na 30 st., vzal jsem to jako odborny a provereny nazor a drzim se ho. Zrovna mam udelany lutr z hrušek, ktere dokvasily, destiloval jsem pozvolna do 98,5 stC pred chadicem a z 90 litru mam cca 15 litru nadherne vonaveho lutru 40 proc alk. Tak zkusim pred 2D neredit a dám vědět jak to dopadlo.
Připojit reakci
                  

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.219.46 (?)
18.10.2018 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jeste doplnim, ze na konci teklo nejakych 8 proc. alk. Honza.
Připojit reakci
                     

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?)
19.10.2018 0:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak to vzniklo..., to ředění lutru na 30% před 2D?

Velmi jednoduše to lze pochopit. Kvůli nižšímu varu směsi a tím pádem snažšímu oddělení úkapu. S tím souvisí i mýtus o obrovské jedovatosti toho úkapu který obsahuje hlavně methanol který má na svědomí masové otravy z domácích pálenek a obrovského nebezpečí jejích svépomocné výroby...
*
Jenže methanol je v tom směru v tom úplně nevinně. Běžnými destilacemi se ho zbavit nejde, píšu to snad už po sté.
Podobně jako na Deslikovi, jak se elegantně, bezpracně a bez větších ztrát zbavit smradlavých a chuťově nevhodných úkapových složek.
Večer zahájit 2D lutru, nechat vykapat první díly úkapu a přes noc nechat obsah vařáku, samozřejmě s chladičem, vyvětrat... a ráno pokračovat v destilaci.
Tohle je jeden z tipů nebo postupů proč výrobky z komerčních palíren nikdy nemůžou dosáhnout úrovně domácí výroby.
Další z podobných je, že po naředění pálenky na pitelnou úroveň se tato ve vařáku zahřeje na destilační teplotu pod chladičem a nechá se z ní vykapat pár kapek, ml, dcl velmi smradlavého destilátu. Kde se tam vzal?
No, je, byl tam. Dá se ten postup i nazvat umělým stárnutím nebo nápravou špatného oddělení úkapu.
Ať tak či tak, určitě je efektivnější než dnešní moderní staření ultrazvukem...
No, a to je m.j. jen část praktik starých praktiků a důvod proč jejích výrobky nemůže žádná pěstitelská a ani většina komerčních výrobců předčit.
A ještě jedna taková blbinka, vychytávka, nebo něco takového o které jsem mnohokrát psal.
Pokud si myslíte, že jste správně a dobře oddělili dokap nebo palírna, tam je to zvlášť markantní, nebo u těch co táhnou 2D hodně hluboko, nechejte si štamprli odpařit někde v teple na tak půl jejího obsahu, třeba poblíž radiátoru nebo pece a pak ten zbytek ochutnejte.
To je dobrotka, že? Jak ty smrady a pachutě už nejsou přebité lihem a vylezou nahoru.
Na jednu stranu je to známka chamtivovosti, na druhé snaha o co největší aroma získaného z vyševroucích složek, ale v konečném výsledku je to důkaz špatného oddělení dokapu.
A to si troufáḿ tvrdit, že je vada většiny domácích pálenek ať už jsou vyráběny jakkoliv a kdekoliv.

Rafael.

Připojit reakci
                        

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?)
19.10.2018 0:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omluva - oprava!!!

Kvůli vyšší počáteční teplotě varu směsi se lépe oddělují nízkovroucí složky...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.219.46 (?)
19.10.2018 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli jsem Vas pochopil spravne, tak naredeni na 30 proc. zjednodusi oddělení úkapu, ale huře se odděluje dokam. Naopak kdyz nechate lutr silnejsi jak je, taak je obtiznejsi oddelit úkap, ale snazší oddelit dokap.
Připojit reakci
                           

Destilace - základní dotazy


host - xxx.xxx.58.132 (?)
19.10.2018 17:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, přesně tak jsem to myslel a mám to i léty prověřeno.
*
Ale, jak se píše na tom destilátorském blogu má v jistých situacích to ředění lutru opodstatnění. Nápravu vad, odstranění kalicích látek - olejů z některých surovin apod.
Ale v běžné praxi se mi ten postup vůbec nelíbí. S výjimkou těch specifických případů.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilační přístroj723.8.2019825
Marhulovy kvas s kostkami323.8.2019146
Olej v destilatu222.8.2019159
Kvas broskve121.8.2019277
Posudzovanie ovocného kvasu721.8.20192316
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191045
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916916
Aroma meruňkovica813.8.2019974
Pálení ovocných vín1912.8.201910855
Melounovice610.8.2019565
Pečetní vosk89.8.2019625
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929616
destilační přístroj10529.8.20191439648
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910941
Trubka ke chladiči21.8.2019337
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192853
Cudny proces palenia430.7.2019578
Meruňkový kvas 4627.7.201944274
Ražná - ražovica1526.7.201942846
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019925
Novy kvas nekvasi619.7.2019709
Ananasový kvas318.7.20191275
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201916208
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191511
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191160
Pach po acetonu35.7.2019853
Domácí ořechovice1131.7.2019204651
Kvas z mandarinek1923.6.20192585
Zapach dymu623.6.20191799
borovička717.6.201920561
Slivovice jak poznat archív109.6.201910429
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928659
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191646
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935817
Turbo kvasnice3519.5.20199176
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922233
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932431
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191305
Škrábavost pálenky4727.4.201962953
Archivace slivovice427.4.20191131
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů