Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Děkuju diskutujícím, protože nikdo nepotvrdil, že by přepínal na jádro na základě teploty destilujících par, beru za sebe, že je výrazně častější způsob založený na oddělení definovaného objemu předkapu.

Požadavky, která je nutné splnit, aby bylo možné se rozhodovat na základě teploty jsou poměrně těžké: Digitální teploměr s absolutní přesností 0,1 C je sice poměrně snadlo splnitelný (cca 1000Kč), složitější je umístit jen na aparuturu tak, aby byl schopen měřit teplotu par v přechodníku, v nejvyšším místě a aby nebyl ovlivněn vnějšími vlivy (teplota okolí, ovlivnění chladičem, sálávé teplo ze zdroje světla a pod). Pro měření by bylo nutné sondu zapustit do trubky, což samozřejmě může zhoršit tlakové poměry a současně komplikovat čištění přechodníku. Jak jsem se dočetl v časopisu Automatizace, chyba zoůsobená nevhodným umístěním čidla může být cca 1 C a to pak už pro dané potřeby není měření.

Jistou možností by bylo použití teploměru (s rozlišením 0,1 C) při umístění sondy na povrchu trubky a k měření "teplotního stavu systému" při přechodu na jádro. Nejdnalo by se o teplotu par ale jen jakýsi teplotní stav kdy došlo k přechodu na jádro, který by si mohl uživatel evidovat a při každé nové destilaci porovnávat, zda při přechodu na jádro byl v přibližně stejném stavu. Uživatel by tak vlastně využíval všech 3 faktorů (objem, teplota, senzorický vjem) a sloužilo by to jen jako jakási dodatečná kontrola. I v tomto případě by platilo, že systémová chyba měření teploty by musela být konstantní a nesměla by být ovlivněna vnějšími vlivy. Naměřená hodnota teploty při přechodu na jádro by byla specifické pro každou aparaturu nebylo by možné ji srovnávat s jinými systémy.

Pokud tedy nejsou splněny požadavky na přesné měření teploty par v přechodníku, jeví se mi použití teploty jako faktoru pro přechod na jádro jako zbytečné.

Sama skutečnostečnost, že destilovaná směs má vždy různý bod varu neovlivňuje nijak okolnosti přechodu. Na jádro se vždy přechází dříve než je bod varu destilované směsi.

Na stránkách Kovodělu jsem zahlédl instalovaný teploměr v přechodníku, který by mohl splňovat požadavku na přesnost, ale jaký typ byl použit nevím.

VLK

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika