Dovolím si reagovat na vaši odpověď dotazem, který vychází z Vaší dřívější reakce v tématu Chování palíren při destilaci.
Tam doporučujete:
Při destilaci lutru je třeba správně oddělit úkap (předky, výskočky), tedy destilovat s minimálním příkonem energie (jednoznačně plyn, el. tělíska mají značnou setrvačnost a dřevo se už vůbec nehodí), smí to jen kapat a hlavně dobře sledovat přesný teploměr (třeba digitální). Doporučuji odebírat předky do 76,5 °C. Proč když ethylalkohol má bod varu 78,3 °C? No, protože v tomto velmi úzkém rozmezí teplot, tj. od 76,5 - 78,3 °C destilují neobyčejně cenné voňavé komponenty, které se do úkapu dostat nesmí, to by ten destilát skoro nevoněl (platí hlavně pro meruňkovice a třešňovice).
Pokud výše uvádíte, že ethylacetát má teplotu varu 76,8, znamená to, že máte experimentálně ověřené, že při pomalé destilaci se stačil ethylacetát odpařit a že při teplotě 76,5 už je tam velmi malé, akceptovatelné množství?
Děkuji za odpověď
VLK