Doporučuji nejdříve si koupit knihu. Třeba "Jjak vypálit lepší slivovici". 90% dotazů bys potom už neměl!!!
Kvas ochutnávám na jazyku, ale v životě by mne nenapadlo se ho napít. Stejně tak lutru... U lutru nic neoddělovat, lze ho vydestilovat rychleji, teče při vyšší teplotě, ukončit při lihovitosti 15 - 10%, někdy nevábně smrdí, někdy je mírně zakalený.
Mezi 1D a 2D aparatutu propláchnout, umýt. Zapomíná se na to a pak to taky tak vypadá.
2. destilaci hódně pomalu mezi 60 - 65 stupňů (zmizí pachuť lehkých uhlovodíků po kanagomu a ředidlu).
Potom začne vytékat za velkého bublání metanol. Opět zpomalit ohřev, aby měl čas odejít.
Potom je prodleva asi 5 stupňů, kdy nic neteče. Takže metyl musí spolehlivě oddělit i začátečnický jouda. Použít do ostřikovačů.
Pak už jde vlastní pálenka. Okolo 55% už je třeba měřit lihovitost, aroma, chuť (nemusíš píts, můžeš ochutnat a vyplivnout). Praxí poznáš, že někdy vypneš při 50%, někdy při 45%, někdy níže. Konec se prostě musí hlídat, je lepší ho i po půllitrech oddělovat, aby se nezvojtil celý objem. ten půllitr pak můžeš přidat - a nebo zase máš do ostřikovačů..
Takže ještě jednou - načerpat teorii a potom už jenom zkoušet a zkoušet. Každý má jinou aparaturu, jiný kotel, jinak umístěný teploměr, není fakt niverzální rada. Chce to jen trpělivost a hlavně dobře založit kvas. Z blbýho kvasu se fakt nic dobrýho vypálit nedá.