Zdravím, prosím, chtěl bych se zeptat. I když jsem pročetl toto forum dost pečlvě, nenarazil jsem na opravdu "uklidiňující" fakta.
Pokud si pořídím či vyrobím jednoduchý dest. přístroj a vypálím v něm ovocný kvas, zachytím vše (vč. úkapu a dokapu) tomu se říká lutr, je to tak? A ten by měl podstoupit druhou destilaci v čisté aparatuře, kde se úkap a dokap již odděluje.
Co se stane, pokud bych pil už ten lutr (ne, že bych to měl v úmyslu). Jde mi o to, jestli, pominuli asi nevábnou chuť, by mohl být zdravotně nezávadný. Říkám si, že ten démonizovaný metanol je obsažen v kvasu, ale vždyť kvas, pokud by se jen přecedil by se dal také rovnou pít, jako čůčo, třeba¨, nemám pravdu?
Nebo, když se zeptám jinak, dá se při nejhrubším zachování pravidel domopalnictví vyrobit něco opravdu nebezpečného pro zdraví?
A při té druhé destilaci, je tento postup, v kostce, správný?
Pomalu zahřívat lutr. Až do teploty 79°C vylít vše, co z kapátka vyteče a poté zachytávat a přitom teplotu pozvolna přidávat. A když alkoholovost klesne ke 20% skončit.
Kam až ta teplota má ale stoupnout a jak poznám, kdy se jedná o nežádoucí dokap? Nemůžu u toho přece neustále stát se štamprličkou a ochutnávat, to by se mi asi neudělalo dobře. A neustálé měření lihoměrem také asi nebude moc praktické.
Omlouvám se všem, kterým se zdají mé dotazy banální a tisíckrát zodpovězené, ale já to takhle pohromadě (alespoň zatím) nikde nenašel a fakt by mě to zajímalo. Moc děkuji za váš čas