Přímo množství cukru se refraktometrem v prokvašeném ovocném moštu opravdu zjistit nedá, dá se však zjistit procento neprokvašených látek, jejichž součástí může být i zbytkový cukr. Existuje výpočetní program který zohledňuje vliv alkohou na lom světla v refraktometru, je třeba znát počáteční čtení moštu v °Bx a konečné čtení °Bx v prokvašeném moštu viz VinoCalc.
Sledujte průběh fermentace refraktometrem:
Počáteční ° Brix (refraktometr)
22.5
Aktuální ° Brix (refraktometr)
7.8
Počáteční gravitace
1.0951
Aktuální gravitace (SG)
0.9922
Zbytkový cukr (g / l)
21
Aktuální alkohol (% v / v)
12.3
Výše jsou uvedeny hodnoty prokvašeného moštu z nichž vyplývá, že prokvasitelný cukr se zcela změnil na alkohol a zůstalo pouze 2,1% nezkvasitelných látek v moštu
Václav