Jablka tvoří mimořádně stabilní kvas podobně jako ze švestky domácí, prostě nezoctovatí. Běžná doba kvašení je 10 týdnů, myslím, že jste vše udělala správně, pokud jste přidalal 1 - 1,5% cukr, jen dobře. Vodu bych rozhodně nedoporučoval, spíše enzym Distizim FM v množství 10 ml / 200 l kvasu. Způsobí rozklad pevné hmoty a urychlí kvasný proces. Konec kvasného procesu pomocí zapálené čajové svíčky jistě znáte, ale ani pak není žádný kvapík, jablka nejsou třešně či meruňky, nezkazí se. Hlavně bych doporučoval aktivitu při pálení, to víte, v pálenicích se spěchá. Jablka jsou velmi náročná na odběr úkapů, tvoří se jich hodně. Takže malý příkon do vařáku, z chladiče by to mělo jen kapat, max. tenká nitka asi 20 min. a po této době test. Spočívá v tom, že se nadestiluje asi pol. lžíce, která se nalije do 78 - 80 °C teplé vody, teploměrem zamíchá a důkladně očichá. Nesmí být cítit směs organických molekul připomínající lepidlo kanagon. Pokud si nejste jistá, raději ještě 5 min. pokračovat v odběru úkapů do jiné nádoby a test opakovat.