pavelmicek:
Je to dost složitá problematika...
Jak měření zbytkového cukru v kvasu, tak měření obsahu alkoholu v cukernatých směsích.
(Když tak zkuste pohledat např."Porovnání metod měření alkoholu v donášejících a sladkých vínech apod.)
*
Jak jsem psal, že nejvhodnější nástroj je refraktometr, tak to bylo v to smyslu, že je rychle a skoro bezpracně použitelný, nerozbitný a vydrží věčně.
K Vaší otázce ovlivnění 10% obsahem lihu měření kvasu musím odpovědět, že je to celkem pro domácí praxi zanedbatelné. Ale úplně přesně to nevím, nezkoumal jsem to. Neměl jsem důvod protože jsem si vždy vystačil se zbytkovým 3-8°Bx - podle suroviny. A i přes to, že jsem většinou pracoval s velmi cukernatými a lihovitými kvasy. Pravda, v počátcích jsem zkoušel i nízkocukernaté, ale ve výsledcích měření refraktometrem jsem větší rozdíly nezaznamenal.
Vínoměr jsem tehdy neznal, nic takového tehdy nebylo a neznám ho ani teď.
Pokud jsem potřeboval kdysi v něčem zjistit obsah alkoholu, tak jsem to udělal laboratorní destilační zkouškou. Později už jsem měl zkušenosti a dokázal jsem odhadnout, spočítat podle výchozích a konečných °Bx obsah lihu.
Ale pokud Vás to až tak láká a chcete mít v tom úplně jasno, tak si zkuste, už jsem to párkrát, i tady na zahradě psal, udělejte si nějaký roztok a přidávejte cukr, líh a měřte všemi dostupnými metodami a porovnejte je mezi sebou.
Já už tu potřebu, i když jsem možná, nevím už kde psal, že to udělám, nemám.
Tedy, lépe napsáno, už se mi do toho nechce.
Rafael.