Proběhla ochutnávka meruňky ZNÁMÉHO z Obřanské pálenice a meruňka MÁ z Knínic u Brna.
Kvas ZNÁMÉHO: ovoce šlo do bečky vše co leželo na zemi, žádná selekce plísně a hniloby, v podstatě se slovy na hermelínu je přece taky plíseň. Bez přídavku cukru. Bez ušlechtilých kvasinek, šroubovací bečka bez kvasné zátky. Kvašení 4 týdny. Před odjezdem do pálenice zeškrábnutý koláč plísně, ta ještě po kousíčkách plavala i když šla do vařáku. Pecky v kvasu i ve vařáku.
Kvas MÁ: dle základních pravidel dobrého kvasu, co bych dal do huby to patří i do kvasu. Bez přídavku cukru. Kvasinky. 6 týdnů pod kvasnou zátkou. Při odjezdu do pálenice, ještě kvasná zátka občas zabublala. Po otevření vypadala deka jako oschlá marmeláda, tedy čistý a zdravý povrch, sytá oranžová barva. Bez pecek ve kvasu i vařáku.
Destilace Obřanská 1:20h + následné zestaření ultrazvukem
Destilace Knínice 3h (ke dni degustace odvětrávala pouze 1 týden)
Očekával bych, že verdikt pálenek slepou degustací musí být jednoznačně ku mému prospěchu. Ze čtyř zůčastněných se tři přiklonili k pálence MÁ, čtvrtý až tak jednoznačně vítěze neurčil. ZNÁMÝ (páty degustátor) by za tu svou "položil život" jeho názor pro mne tedy nebyl objektivní.
Za sebe konstatuji, že v pálence ZNÁMÉHO jsou cítit v chuti i vůni acetonové složky. Zde bych asi největší vinu přisoudil tedy rychlé destilaci, která absolutně nemohla zvládnou poctivě oddělit úkap. Nicméně po aromatické stránce jsou pálenky velmi srovnatelné a jsem trochu zmatený jak je tomu tedy s onou poctivostí a čistotou kvasu.