Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Proběhla ochutnávka meruňky ZNÁMÉHO z Obřanské pálenice a meruňka z Knínic u Brna.

Kvas ZNÁMÉHO: ovoce šlo do bečky vše co leželo na zemi, žádná selekce plísně a hniloby, v podstatě se slovy na hermelínu je přece taky plíseň. Bez přídavku cukru. Bez ušlechtilých kvasinek, šroubovací bečka bez kvasné zátky. Kvašení 4 týdny. Před odjezdem do pálenice zeškrábnutý koláč plísně, ta ještě po kousíčkách plavala i když šla do vařáku. Pecky v kvasu i ve vařáku.

Kvas MÁ: dle základních pravidel dobrého kvasu, co bych dal do huby to patří i do kvasu. Bez přídavku cukru. Kvasinky. 6 týdnů pod kvasnou zátkou. Při odjezdu do pálenice, ještě kvasná zátka občas zabublala. Po otevření vypadala deka jako oschlá marmeláda, tedy čistý a zdravý povrch, sytá oranžová barva. Bez pecek ve kvasu i vařáku.

Destilace Obřanská 1:20h + následné zestaření ultrazvukem

Destilace Knínice 3h (ke dni degustace odvětrávala pouze 1 týden)

Očekával bych, že verdikt pálenek slepou degustací musí být jednoznačně ku mému prospěchu. Ze čtyř zůčastněných se tři přiklonili k pálence MÁ, čtvrtý až tak jednoznačně vítěze neurčil. ZNÁMÝ (páty degustátor) by za tu svou "položil život" jeho názor pro mne tedy nebyl objektivní.

Za sebe konstatuji, že v pálence ZNÁMÉHO jsou cítit v chuti i vůni acetonové složky. Zde bych asi největší vinu přisoudil tedy rychlé destilaci, která absolutně nemohla zvládnou poctivě oddělit úkap. Nicméně po aromatické stránce jsou pálenky velmi srovnatelné a jsem trochu zmatený jak je tomu tedy s onou poctivostí a čistotou kvasu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika