Mám za sebou druhé pálení v Pálenici za dědinou z Moravských Knínic. I zde začala sezóna, takže oba kotle jedou nepřetržitě.
130l odpeckovaných meruněk. Celková doba pálení 3hodiny. Nateklo 13l 53% (při vstupní cukernatosti 18brix a 6-ti týdnech kvašení jsem čekal více, nicméně bez přídavku cukru) Kvas ve vařáku pěnil, tak tam v průběhu vaření dolil 1l slunečnicového oleje. To pomohlo. Deflegmátor byl spuštěný na začátku i konci 2D což by mělo být důležité u málo-výnosných pálení.
Pokud bych měl shrnout dojmy, tak do Obřanské by mě s mým kvasem nikdo nedostal. Budu mít možnost srovnat slepou degustací meruňku svou a známého z Obřanské. Bohužel to byly kvasy vedeny s rozličnou filosofií (hniloba, plíseň, bez kvasinek a kvasné zátky) Nicméně výsledek obřanské meruňkovice byl po zestaření solidní až překvapivý. Ze své jsem nadšený a to ještě neprošla odležením.
Mimo samotný průběh vedení destilace je nesrovnatelně pohodovější prostředí v Knínicích. Je zde dostatek místa, pěkné lavice.
Způsob uskladnění kvasů venku pouze pod igelitem je až děsivý v obou případech. Nicméně moje kvasy to nejsou ;-)