Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

"Osobně si dokážu představit, že zakalení napomohly pryskyřice v jehličí"

Taky jsem si to původně myslel, ale nyní nějak nabývám dojmu, že Karel má spíš zájem o likéry než o nějaké koncentrované léčivé tinktury. A v tom případě jsou ty zákaly fact na škodu.

Prvním a nejrozšiřenějším důvodem zákalu je nekvalitní líh nebo voda. To se dá lehce zjistit předem.
Dále pak cukr. Ten by měl být povařen do formy likérnického sirupu. (1kg cukru + 0,4vody - ten poměr je proto, že vzniklý roztok má objem 1l a obsahuje 1kg cukru a lépe se to pak přepočítává. Během varu se sbírá pěna a přidá špetka kyseliny citronové. Někdy obsahuje cukr fact hodně nečistot. Přecezený sirup se přidává s vodou až po perfektním vyčeření základního macerátu. (To vyčeření, sedimentace kalů apod. probíhá v hustých roztocích pomalu a nedokonale).
Nebo velké množství siličnatých surovin. Tu lze uvažovat o snižení jejích množství a použití osvědčených Rp.
Pokud i přesto zákal vznikne je ještě dost velká šance, že se likér během ležení samovolně vyčistí. Stejně by se měl v chladu a temnu několik měsíců až rok harmonizovat.
*
To jsou ty úplně základní věci při domácí výrobě. Pokud to nepomůže je třeba použít příště už filtraci, srážedla a čiřidla. Samozřejmě daleko dřív, netřeba čekat měsíce když se to neosvědčilo.
(Osobně jsem člověk v jádru líný a pohodlný tak jsem se snažil tomu poslednímu vyhnout. A taky proto, že žádné čiřidlo není univerzálně použitelné - každý jeho typ nebo způsob použití působí jen na určité látky).

Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika