Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Jasně, všechno je otázka jakýchsi rovnováh, něco zůstalo v roztoku, něco se vysráželo, záleží především na teplotě. Zbavíte se možná zákalu, ale taky určitých vonných a chuťových komponent. Důležité je vědět, jaké máte možnosti, ale já myslím, že byste si měl "osahat" prahy možností, tím myslím to, jakou především chuťovou ztrátu utrpíte, pokud macerát zbavíte zakalení, podobnou službu Vám vykoná i aktivní uhlí CW-20, ale to v tomto případu rozhodně nedoporučuji, je příliš agresivní. Má příliš vysoký povrch, asi 500 m2/g a stáhne všechny vonné, ale i chuťové komponenty, vlastně se hodí jen pro úplně zkažené destiláty, připálené, kontaminované pryží či saponáty. Asi byste měl taky vědět, že zákal macerátu není na soutěžích ovocných destilátů nijak na závadu. Ale rozhodně by neměl "zákal" sedimentovat, pokud se s ním chcete presentovat a o to přeci jde, nejsme žádní teoretici. Presentací dokládáme pokrok, a tak je to správně. slosar-petr@seznam.cz