Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Pálení Matolin
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zalít vodou, ale ne moc, spíš jen tak "navlhčit" a nejlépe ještě zatížit nějakým roštem aby byly matoliny ponořeny a nechat nakvasit. Přes noc, jeden až dva dny, čím déle tím lépe, ale pozor - hlídat konzistenci aby nevznikla nějaká nevylisovatelná břečka. Záleží na teplotě a stupni podrcení.
Pak vylisovat a buď nechat vykvasit takový nízkocukernatý "mošt" s budoucím minimálním obsahem alkoholu a trápit se s vedením takového kvasu a jeho destilaci nebo přicukřit podle potřeby. Tak jsem zpracovával jablečné výlisky, ale přišlo mi to k výrobě lihu velmi neefektivní. Od takových výrobků se žádná extra kvalita očekávat nedá...
(Ze 100l moštu, jablečného druháku jsem "vytěžil" max. 6kg cukru.  Jednalo se o výlisky z podzimních a zimních jablek cukernatostí srovnatelných s běžnými hrozny.
*
Nicméně výrobci vinných pálenek použivají někdy velmi zvláštní postupy jak při kvašení tak i při destilacích tak těžko soudit a radit. Natož u zpracovatelů matolin a kvasných "kalů".
Běžnému ovocnému i bylinnému paliči a i likérníkovi se při tom ježí vlasy a naskakuje husí kůže, ale hrozny jsou asi nějaká zvláštní a nestandardní surovina z které se dá něco takovými způsoby získat.
Např. po oddestilování běžného jádra se obsah vařáku zředí vodou a pokračuje se v destilaci za vyšší než běžné teplotě, sbírají se na vodní hladině kapky oleje který se přidává k další destilaci..., apod.., atd..
*
Kdyby byl zájem tak časem přidám nějaké zajímavé skeny z té alchymie. Ale praktické zkušenosti nemám protože ve Valašském království se réva nikdy moc nepěstovala. A pokud jo, tak se hrozny sežraly, rozdaly a než bych konkuroval jižním vinařům, tak jsem z ní raději, ač alkoholik, raději udělal mošt.  (Cca 50 keříků, tak co taky jinak s tím).
*
Ale čistě teoreticky mě to zajímá, napište co Vás napadlo, co jste zjistil?

Dík, Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.242.249 (?)
26.10.2017 23:10, počet návštěv: 2153
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zaučuji se na sklepmistra ve vinařství a jezdí si tam pánové pro vylisované víno (matoliny) pro pálení.

Chtěl bych se optat, zda-li má někdo s touto surovinou zkušenosti popř. jaký je postup.

Dle mých oposlouchaných věcí jde o to matoliny rozředit cukrem a vodou, ale v jakém množství či poměru a zda-li se mají vylisovat po cca 48 HODINÁCH LEŽENÍ a pak nechat kvasit?

Moc díky za případné odpovědi.

Lukáš

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.19.119 (?)
29.10.2017 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, obávám se, že vám někdo na toto odpoví. Co já vím Grapou či pseudo grapou, mají u nás zkušenost tak 3 - 5 lidí, či menších firem. Ti jsou však mimo tento blog, takže se o tom ani nedozví. Zkuste si něco vygooglit kolem přípravy „druháku“ či „matolinovém vínu“ respektive něco kolem přípravy Grapy … (ta má ale úplně jiné zpracování a hlavně se musí zpracovat velké množství těchto matolin. Nevím, zda se vám tato činnost vyplatí z hlediska vynaložené práce a nutného zařízení.).

Ty matoliny by měly být zpracovány co nejdříve, jinak začnou chytat plísně anevhodně kvasit. Co se týče přídavku cukru, ten bych přidával až po novém vylisování do vyteklé „šťávy“. 

Omlouvám se, moc jsem vám asi nepomohl, matolinové víno ani druhák „z hrozna“ nedělám …přeji hezký den.

Připojit reakci
      

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.242.249 (?)
29.10.2017 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Už jsem něco málo zjistil a uvidime. Ale i tak Vam dekuj za reakci.
Připojit reakci
         

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.48.23 (?)
30.10.2017 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zalít vodou, ale ne moc, spíš jen tak "navlhčit" a nejlépe ještě zatížit nějakým roštem aby byly matoliny ponořeny a nechat nakvasit. Přes noc, jeden až dva dny, čím déle tím lépe, ale pozor - hlídat konzistenci aby nevznikla nějaká nevylisovatelná břečka. Záleží na teplotě a stupni podrcení.
Pak vylisovat a buď nechat vykvasit takový nízkocukernatý "mošt" s budoucím minimálním obsahem alkoholu a trápit se s vedením takového kvasu a jeho destilaci nebo přicukřit podle potřeby. Tak jsem zpracovával jablečné výlisky, ale přišlo mi to k výrobě lihu velmi neefektivní. Od takových výrobků se žádná extra kvalita očekávat nedá...
(Ze 100l moštu, jablečného druháku jsem "vytěžil" max. 6kg cukru.  Jednalo se o výlisky z podzimních a zimních jablek cukernatostí srovnatelných s běžnými hrozny.
*
Nicméně výrobci vinných pálenek použivají někdy velmi zvláštní postupy jak při kvašení tak i při destilacích tak těžko soudit a radit. Natož u zpracovatelů matolin a kvasných "kalů".
Běžnému ovocnému i bylinnému paliči a i likérníkovi se při tom ježí vlasy a naskakuje husí kůže, ale hrozny jsou asi nějaká zvláštní a nestandardní surovina z které se dá něco takovými způsoby získat.
Např. po oddestilování běžného jádra se obsah vařáku zředí vodou a pokračuje se v destilaci za vyšší než běžné teplotě, sbírají se na vodní hladině kapky oleje který se přidává k další destilaci..., apod.., atd..
*
Kdyby byl zájem tak časem přidám nějaké zajímavé skeny z té alchymie. Ale praktické zkušenosti nemám protože ve Valašském království se réva nikdy moc nepěstovala. A pokud jo, tak se hrozny sežraly, rozdaly a než bych konkuroval jižním vinařům, tak jsem z ní raději, ač alkoholik, raději udělal mošt.  (Cca 50 keříků, tak co taky jinak s tím).
*
Ale čistě teoreticky mě to zajímá, napište co Vás napadlo, co jste zjistil?

Dík, Rafael.

Obrázky:
Vondráček-Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Vondráček-Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Připojit reakci
            

Pálení Matolin


siemens (23) - xxx.xxx.46.90 (?)
30.10.2017 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nas na vychodnom Slovensku sa z matolin palila a asi este aj pali tzv.terkelica. V zivote som dobru terkelicu nepil kedze v matolinach je skoro vzdy aj zelena zlozka, cize stopky hrozna a tie katastrofalne degraduju palenku.Pokial ide o vylisky pred mletim odstopkovane, tam by to nemuselo byt tak zle.Bolo by dobre sa opytat na to vinarov ci taketo nieco vedia dodat.Pokial viem tak tie nove hydraulicke lisy su vysoko efektivne a preto asi vela stavy nezostane. Ta terkelica sa povacsine palila z vyliskov ktore boli vylisovane rucne na starych drevenych lisoch. Ja posledne 2r zakladam kvas z odstopkovaneho a zomleteho hrozna. Cely tento rmut zakvasim a dam vypalit. Roky predtym som pracne lisoval stavu a z toho som daval palit. Ked to mozem porovnat tak zakvasene odstopkovane a zomlete hrozno da podstatne viacej cukru a chuti do palenky. Samozrejme aj vylisovany must a vykvasene vino je mozne palit.Pre mna to bolo o dost pracnejsie tak som od toho upustil. To rucne lisovanie zanechavalo vo vyliskoch dost vela cennych latok a zvycajne som to vyhadzoval diviakom :)

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Něco od sousedů121.1.201947
Škrábavost pálenky4119.1.201952591
Umístění palírny3918.1.20194072
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201910986
Chut po siře318.1.2019313
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191700
3D pálení215.1.2019647
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019815
Destilace - základní dotazy4811.1.201910567
Pálenka z melasy1611.1.20191413
Aroma slivovice3411.1.20196191
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019257
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917011
Test na metanol578.1.201977862
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019594
Kvas přes zimu36.1.2019700
Síření sudů25.1.2019325
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998259
Pálenka z dýně584.1.201949563
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194707
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928272
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337544
Cukr51.1.2019735
Cukr nebo med?151.1.20192726
Ukončení destilace + ředění930.12.20182421
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182284
Zapach dymu429.12.2018708
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822255
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184817
Kotel na pálení destilátu621.12.20183559
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844781
Pálenka z moštu4319.12.201814571
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182550
Zápach pálenky816.12.20181515
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183464
Mišpule610.12.20187714
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189876
Turbo kvasnice328.12.20184744
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812601
Domácí pálenice174.12.20186691
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Drtič odpadu19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů