Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zalít vodou, ale ne moc, spíš jen tak "navlhčit" a nejlépe ještě zatížit nějakým roštem aby byly matoliny ponořeny a nechat nakvasit. Přes noc, jeden až dva dny, čím déle tím lépe, ale pozor - hlídat konzistenci aby nevznikla nějaká nevylisovatelná břečka. Záleží na teplotě a stupni podrcení.
Pak vylisovat a buď nechat vykvasit takový nízkocukernatý "mošt" s budoucím minimálním obsahem alkoholu a trápit se s vedením takového kvasu a jeho destilaci nebo přicukřit podle potřeby. Tak jsem zpracovával jablečné výlisky, ale přišlo mi to k výrobě lihu velmi neefektivní. Od takových výrobků se žádná extra kvalita očekávat nedá...
(Ze 100l moštu, jablečného druháku jsem "vytěžil" max. 6kg cukru.  Jednalo se o výlisky z podzimních a zimních jablek cukernatostí srovnatelných s běžnými hrozny.
*
Nicméně výrobci vinných pálenek použivají někdy velmi zvláštní postupy jak při kvašení tak i při destilacích tak těžko soudit a radit. Natož u zpracovatelů matolin a kvasných "kalů".
Běžnému ovocnému i bylinnému paliči a i likérníkovi se při tom ježí vlasy a naskakuje husí kůže, ale hrozny jsou asi nějaká zvláštní a nestandardní surovina z které se dá něco takovými způsoby získat.
Např. po oddestilování běžného jádra se obsah vařáku zředí vodou a pokračuje se v destilaci za vyšší než běžné teplotě, sbírají se na vodní hladině kapky oleje který se přidává k další destilaci..., apod.., atd..
*
Kdyby byl zájem tak časem přidám nějaké zajímavé skeny z té alchymie. Ale praktické zkušenosti nemám protože ve Valašském království se réva nikdy moc nepěstovala. A pokud jo, tak se hrozny sežraly, rozdaly a než bych konkuroval jižním vinařům, tak jsem z ní raději, ač alkoholik, raději udělal mošt.  (Cca 50 keříků, tak co taky jinak s tím).
*
Ale čistě teoreticky mě to zajímá, napište co Vás napadlo, co jste zjistil?

Dík, Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika