Díky za smysluplnou, doplňující a za zamyšlení velmi vhodnou reakci.
Taky si myslím, ale vyzkoušeno to nemám, že to nízké pH musí nějak stresově působit nejen na nežádoucí organizmy, ale i na ty kvasinky. I když ty to oproti ním snášejí daleko líp. (Podobně jako SO2).
A taky se uvádí, že ve vyloženě kyselém prostředí vznikají ve větší míře i nežádoucí destilát kontaminující látky.
Osobně vůbec nejsem příznivcem velmi "kyselého" prostředí - jen vždy a všude hlavně razím myšlenku velmi těsně uzavřených a utěsněných kvasných nádob po přejití bouřlivého kvašení jako nejlepší prevenci před nejrůznějšími nepříznivými vlivy a infekcemi.
*
Nízké pH je stresovým faktorem a kvasinky produkují více alkoholu,
Nevím, nemám argumenty, ale myslím si že ne. Ale fact jen myslím, nevím.
P.S. pro "kolemjdoucí" bych rád připomněl, že stupnice pH je logaritmická!
Rafael.