Nesmysl. Ušlechtilé kvasinky se přidávají hned při zakládání kvasu a ještě k tomu by z nich měl být připravený zákvas - tedy rozmnožené a kvasící. V tuto dobu ovládly Váš kvas divoké kmeny žijící na ovoci a jakékoli přidané kvasinky se neuplatní. Navíc tím kvas provzdušníte, čímž ohrozíte jeho zdravotní stav, odvětráte aroma i lihové páry.
Přidání živné soli může mít svůj význam.
Co se týče ušlechtilých kvasinek obecně, soudím, že se jejich vliv na kvalitu destilátu trochu přeceňuje, nejvíc o něm mluví jejich výrobci a prodejci. Kdyby jejich vliv byl prokazatelný, jistě by je používali komerční výrobci destilátů. Ptal jisem se na to přímo ve vizovickém lihovaru R.J. a bylo mi sděleno, že žádné nepřidávají.
Takže buďte v kllidu, těšte se, že Vám meruňky kvasí. Jakmile dokvasí, neotálejte s vypálením.