Kúpili sme dnes cukromer a zmerali sme tam cukor, ale nie sme veľmi múdrejší z toho veru :-) V tom prvom sude z nedele je cukor 6%, posledný sud čo nekvasí, teda zo stredy má 12,5% a ten čo od včera bublá jedna radosť má skoro rovnako 11,5%. Merali sme priteplote v pivnici 20C. Nezrelé ovocie sme vôbec nedávali do žiadneho súdka, všade išlo len zrelé, samo-padnuté ovocie a to v rozmedzí 4 dní. Dokonca sme pár dní čakali ked už začali dozrievať, až potomsme začali zbierať do súdka. Ten posledný sud sa môže líšiť len tým že ovocie mohlo byť teplejšie- zberané podvečer, je to iný typ súdku a trochu sme ho viac naplnili ako ostatnmé, je dalej od steny pivnice a naliala som tam trošku menej toho pektolytikého enzýmu ako píše návod... Už iný rozdiel ma nenapadá.Tak teraz čo radíte? Nechať napokoji, že z toho bude, alebo riešiť? Aj tam je viac možností a nevieme čo by mohlo pomôcť - mohli by sme pridať cukor, alebo kvasinky, alebo pomiešať s tým kvasom čo už začal kvasiť?