Ostaňte bez obáv, kvas zo sliviek je veľmi stabilný a je veľmi pravdepodobné že sa mu do jesene nič nestane. Ba čo viac, odležaním získava na kvalite, destilát bude jemnejší a aromatickejší (aj keď je to môj veľmi subjektívny pohľad). Takto som napríklad chtiac-nechtiac držal mirabelky z polovice augusta až do konca marca nasledujúceho roku, a výsledok bol dosť prekvapivý. Vyskúšané to je aj s hruškami, jablkami a slivkami. Dôležité je, aby bol sud hermeticky uzavretý a teplota nepresiahla spomínaných 20°C, totiž octové kvasenie nastáva až nad 25°C a za prístupu vzduchu. Pre pocit kľudu by som zmeral liehovitosť vínomerom a zostatkový cukor, orientačne by to malo mať 12-14% alkoholu. Pokiaľ je alkoholu menej ako 8-9% a zostatkového cukru 4-5% tak treba dosypať cukor a rozbehnúť kvasenie - málo alkoholovité kvasy trpia pri dlhšom skladovaní rôznymi neduhmi a nemyslím tým len octovatenie. Čo je pre vás horšia správa je, že 60l je na samostatné pálenie málo a v pálenici vám to zmiešajú s iným záhradkárom, pričom je takmer pravidlom že "ten druhý" bude mať horší kvas ako vy. Preto by som odporúčal s pálením počkať do vykvasenia jesennej úrody.
Jozef