Předpokládám, za dodržením určitých pravidel se dá i na této kolině vypálit docela chutná pálenka.
Základ řádně vyčištěná kolona před pálením.
Před pálením řádně vylisovat kvas a do kotle jen holá štáva, žádné husté, které se bez mýchání přichytí na spirálu a znehodnotí celou várku.Tak zvaná přibublanina.
Při plnění kolony ponechat místo.Příklad 50 litrů kotel plnit max 44 až 45 litrů to už je opravdu strop.
Co se týče toho ječmene.
Řádně odfiltrovat mouku pokud ten ječmen byl pošrotovaný.
Nejlépe den předem přečerpat z jedné bečky do druhé hustou sedlinu nechat na dně a nechat do druhého dne odstát.Druhý den s bečkou vůbec nehýbat, aby se nerozvýřil sedlí kal a přečerpávat přímo do kotle nejlépe přes plenku.