Asi Vás zklamu, ale já si to nemyslím, že je třeba švestkový kvas po vykvašení okamžitě zpracovat. Jednak se jedná, vedle jablečného kvasu o velmi stabilní kvas, kde zoctovatění prostě nehrozí a vzhledem k nižším teplotám okolí je podle mě daleko zajímavější nechávat tyto kvasy ještě i několik měsíců ležet, v případě švestkových kvasů tzv. "na peckách" a těšit se na daleko haroničtější destilát. Speciálně to platí o duranciích, pokud znáte někoho na Horňácku, zeptejte se. Ale za všech okloností ptatí, že se musí provést správně destilce, stárnutí prvního destilátu, tj. lutru považuji za zbytečné. Už jsem předělával desetiletý švestkový destilát, který byl zasažený dokapem, produktem byl čerstvý-surový destilát, který se stářím prekursoru vůbec nekomunikoval. slosar-petr@seznam.cz