Pokud dobře vidím a je to fact plíseň a ne pěna, tak se musím přiznat že něco takového jsem ještě neviděl.
Pár plesnivých švestek se při postupném plnění občas objeví. Ale jen pár, ne celá souvislá vrstva. To fact zírám.
*
Jestli to tak doopravdy plesniví, tak zkuste připravit zákvas z ušlechtilých kvasinek nebo pekařského droždí alespoň 10% množství které je v sudu kvasu a po sebrání plesnivé vrstvy ho tam důkladně zamíchejte. Ale ten zákvas musí silně pěnit, šumět, být velmi aktivní, veden v teple a aspoň zpočátku i ten sud než se kvasinky rozmnoží. Nějaké okysličování při tom neřešte, jde o co nejrychlejší nástup kvašení a to potřebuje teplo.
Na zákvas je třeba živný roztok, nestačí jen voda cukr a kvasinky. Musí v něm být živiny. Kompoty, mošt, rozvařené ovoce nebo anorganické živné soli.
*
Jinak nevím kolik pustily ty švestky šťávy, ale pokud málo, tak 4kg cukru v 10l vody je pro kvasinky už "vražedná" koncentrace. Při ní se množit a pracovat nemohou na rozdíl od plísní pro které tato koncentrace ještě toxická není.
Rafael.