Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Podle toho jak popisujete co jste zkoušel by bylo asi nejlépe si o fungování ušlechtilých kvasinek něco zjistit. Nemyslím to zle, ale vypadá to, že neznáte důvod přidávání ušlchtilých kvasinek. Hlavním důvodem je vždy to, aby převládl ten ušlechtilý kvas, před možným nevhodným kvasem (hnilobní, octové kvašení, atd...). Má to vždy však svá pravidla.

Jak popisujete, dával jste do medoviny hluboko prokvášecí kvasinky. Je to v tomto případě nezbytný krok a důvodem je, že medovina se pro kvašení ředí na cca 30stupňů sladu. Při takto vysokém sladu při kvašení vzniká poměrně vysoké množství alkoholu v roztoku. Obyčejné kvasinky jsou na hladinu alkoholu v okolním roztoku citlivé a zabíjí je to. Kvas se tím přeruší. Hluboko prokvášecí mají vyšší toleranci vůči OH. Mám s tím zkušenosti také a medovina mi nedokvasila. Od té doby bez kvasinek neřeším nic. U vína to není tak moc potřeba hlídat, protože vetšinou se snažíme posbírat hrozny z vinohradu při sladu 19 - 25 stupňů. Pak už zůstane ve víně veliký zbytek cukru (právě proto, že kvasinky odumřou kvůli alkoholu dříve, než to prokvasí všechno). A i když se snažíme mít i polosladká vína, né vždy se s tím dobře pracuje. A do třetice - i v ovocném kvasu jde o poměr cukru a alkoholu. Z tohoto důvodu opět radím přidat ušlechtilé kvasinky, které jsou opět s vyšší toleranci na alkohol. Důvody jsou stejné, zamezení nevhodnému kvašení, nezastavení kvašení před úplným prokvašením, atd...

  Já osobně nechávám nádoby s ovocným kvasem při normální pokojové tepotě, nedochlazuji, nezahřívám. Je pravdou, že by asi dochlazováním mohlo dojít k nárustu dobrého aroma (ale i tak mám aromá nádherné, tak jsem to zatím nemusel řešit), ale mám strach, že bych nemusel prokvasit všechno což je špatně. Opět v nedokvašeném roztoku můžou bujet nevhodné kvasinky, narůstá tam špatné aroma, může dojít k přípeků v kotli, atd... a proto raději volím tuto cestu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika