Lihovitost mých takto vedených kvasů vždy skončila na 21% obj. (vínoměr EXAKTA), čemuž pak odpovídalo i vypálené množství lutru a jeho lihovitost (tak je to asi pravda i když po prvním roce se mi tomu opravdu moc věřit nechtělo).
Taky se mi té lihovitosti nechce moc věřit. Zvlášť ve spojitosti s vínoměrem a podobnými přístroji...
Jediná spolehlivá doma dostupná metoda je destilační. Reprezentativní část kvasu v baňce předestilovat, destilát pak doplnit vodou na původní objem a změřit hustoměrem.
Ale když to máte potvrzeno praktickou výtěžnosti tak smekám a závidím.
*
Já nemám negativní stanovisko k používání ušlechtilých kvasinek, asi jsem byl špatně pochopen. Jen jsem chtěl naznačit že v běžné zahradkářské praxi, při občasné přípravě nepřicukřených ovocných kvasů, bez větších zkušeností s kvašením - např. Valenta, Příprava domácích vín je to zbytečné. V přijatelné kvalitě a výtěžnosti to vykvasí i na "divoko". A velmi pochybuji, že když bude někdo připravovat kvas poprvé, že je dokáže správně aplikovat.
Přesvědčil jsem se tady o tom mnohokrát, že vyvrácet nějaké mýty a mainstream je těžké...
*
Chybí mi studie, která by zaslepeně porovnala výtěžnost a senzorické hodnocení destilátů zakvašených ušlechtilými kulturami, droždím a spontánně.
Něco časem vyhrabu, (mám ve svých knihovnách hrozný bordel) a napíšu sem snad víc).
Tak zatím jen tohle i když jsem na tu práci už několikrát upozorňoval.
(Předem se omlouvám za nepovedenou koláž, líp mi to teď nejde).
Tak berte ten obrázek jen jako upoutávku na:
Analýza ovocných kvasů a destilátů ve vztahu k finálnímu výrobku.
Diplomová práce, Jana Kleinová
Rafael.