Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravím pana Rafaela a potažmo na jiných vláknech i pana ing. Šlosara. Čtu, ba hltám, se zaujetím vaše příspěvky a reakce na dotazy na tomto webu, stejně jak na deslik.cz,, asi již čtvrtým rokem a teď mi to už prostě opravdu nedalo, abych vám nepoděkoval za vaši "informační" a vzdělávací činnost v tomto oboru. Prostě akademici těchto webů se vším všudy co k tomu patří (troufám si to posoudit neb mám vysokoškolské vzdělání a i nějaký ten titul). Takže ještě jednou pánové - děkuji, děkuji, děkuji moc!!!

A teď návrat k tomuto vláknu a tématu. Sám již třetím rokem používám kvasinky VIN13 od distributora schimansky.cz a to pořád tedy ty stejné, které jsem zakoupil v září roku 2013 (mezi tím uloženo v lednici při cca 5°C). Vždy rozkvasím 5g kvasinek v 500ml převařeného cukrového sirupu s přídavkem živné soli při cca 35°C a druhý nabo až následující den přidám cca 5 kg rozmačkaných švestek a pak přidávám a přidávám až co úroda dovolí. Jakmile se kvas po 3 až 5 dnech rozjede při teplotě kolem 20°C, přesunu ho do sklepa (stálá teplota v létě až do pozdního podzimu 15°C). Metodiku vedení kvasu a jeho kontroly používám dle Schmickleové, Mahlleové - "Domácí výroba lihovin", tzn. včetně doslazování kvasu. Lihovitost mých takto vedených kvaů vždy skončila na 21% obj. (vínoměr EXAKTA), čemuž pak odpovídalo i vypálené množství lutru a jeho lihovitost (tak je to asi pravda i když po prvním roce se mi tomu opravdu moc věřit nechtělo).

Tady a zde si tedy dovolím nesouhlasit se svým vyučujícím a velkým vzorem Rafaelem a s jinými diskutujícími - tedy s jejich negativním stanoviskem k používání ušlechtilých kvasinek, zvláště s ohledem na jejich vysokou cenu. Samozřejmě jsou-li použity kvasinky VIN13 v hodnotě 110,- Kč za 40g dle návodu, je to opravdu docela drahá záležitost. Ale jsou-li použity mnou popisovaným způsobem, tzn. po 5g, včetně skladování v lednici (možná lze použít i skladování v mrazáku při -18°C - neodzkoušeno, ale odzkoušeno s jogurtovou kulturou po dobu 5 let, stále funkční) pak jsou náklady vskutku minimální (13,75 Kč na jeden zákvas). A to nemluvím o tom, že prodávané Turbo nebo Sherry kvasinky jistého známého švédského producenta v ceně sice 170 - 180,- Kč jsou v balení po 115 - 135 g, tzn. že náklady na jeden zákvas jsou pak v ceně 6,60 - 7,50 Kč a to snad není moc, že jo ?

Ahoj a ať vám to kvasí směrem "zlatý časy"

Ivan

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika