Jestli to byla reakce na můj příspěvek pak mám pár dotazů:
1. Někde tady jsem propagoval něco nechutného?
2. Někde jsem tady propagoval něco kalného? Kromě zmínky o "likérech" kde je zákal při zředění považován za hlavní atribut. Pouze konstatování faktu, ne propagace.
Tuky a vosky samy o sobě jsou při destilačních teplotách netěkavé, ale zde nejde o jednoduchou směs a uplatňují se velmi komplexní rovnováhy, eutektika apod. Byste se divil při pohledu na rozbor z chromatografu. Stejně tak vyšší alkoholy... Opět - tímto je nepropaguji, pouze konstatuji. Snaha o jejich totální oddělení je bláhová... i když do kvalitního destilátu nepatří jak píše pan Rafael... prostě tam více nebo méně jsou. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak více méně vše co s tím můžeme udělat.
Mimochodem - kdysi za "hlubokého socialismu" kdosi přišel na nápad vyrábět whisky synteticky. Tak na VŠCHT jsme to nastříkli do chromatografu... výsledek šokoval. Šlo o více než 200 různých organických sloučenin naprosto rozdílných typů. Závěr whisky vyrábět synteticky sice teoreticky bylo možné, ale bylo by to dražší než klasická výroba. Poněkud úspěšnější byly snahy o syntetický "kubánský rum" a "anglický gin"... k úplnému úspěchu chybělo pouze tolik, aby se to dalo pít bez sebezapření :-(