Kanagom už dávnejšie zmenil receptúru, napriek tomu má väčšina ľudí stále zafixovanú vôňu práve toho starého Kanagomu. Kedysi sa totiž ako rozpúšťadlo používala zmes na báze acetonu, lepidlo rýchlejšie schlo a lepšie lepilo. Zvedavosť mi tentokrát nedala a keďže mám doma acetónovo voniaci kvas aj Kanagom, ten nový samozrejme, tak som ich porovnal a tá vôňa je úplne odlišná. Netvrdím že by etylacetát nemohol mať svoj podiel viny, hosťovi 120.61 asi ide ale predovšetkým o záchranu pálenky. A na to je práve postup pálenia jablkovice, mierne odlišný od ostatných destilátov. Čosi sa o tomto probléme popísalo aj v odbornej literatúre, čosi na internete, napr. s dovolením odcitujem pána Ing. Šlosara:
"Kvalita jablečného destilátu je především závislá na správném vedení destilace. Tyto máče bohužel vykazují vysoký obsah acetonu (CH3COCH3), bod varu 56,2 st. C a octanu etylnatého, též etylacetát (CH3COOC2H5), bod varu 76,8 st.C. Z tohoto důvodu doporučuji odebírat přední frakci dostatečně dlouho při minimálním příkonu energie do vařáku. Nedostatečná separace těchto složek, které se v nízké koncentraci jeví jako vonné sloučeniny se pak pozná druhý den bolestí hlavy."
Jozef