Vážení, myslím, že díky tradici v rodině a bydlišti (moravské slovácko), mám taky pár rad a zkušeností. Základ je kvas a ten jednoznačně preferuju ovocný - trnky, durancie, meruňky, hrušky, víno, jablka. Dřevo do destilátu má smysl jen pro obarvení, nikdy se tím nemá vylepšovat chuť, to radši znovu přepálit. Není dobré používat sudy, nebo dřevo nové, do pálenky se vyluhuje tříslovina. Já nepoužívám hobliny, ale 30l soudek. Ten jsem si jako nový před lety zavínil druhákem, který jsem následně přepálil. To je důležité, víno vytáhne ze sudu třísloviny. Pokud dáte pálenku do nového sudu, kromě barvy se do ní dostanou i třísloviny. Do sudu dávám jen vínovicu, slivovice tam nepatří. Po obarvení pak z vínovice dělám domácí brandy, chuťově luxusní, ale obarvení není všechno. Taky občas pálím kompotovicu, spolu s tzv. letním kvasem. Pokud si ohlídám pálení a to umím, tak je tato pálenka výborné chuti a před konzumací se může rozpustit 6 lžic medu v jednom litru. Po vychlazení a vyčištění získáte likér, který dokáže ze všech žen ve vašem okolí udělat alkoholiky